Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, esdevé la Facultat de Disseny de la UVic-UCC

Comparteix:

La Fundació Universitària Balmes, entitat titular de la UVic-UCC, i la Fundació Privada Elisava Escola Universitària han signat aquest novembre un acord federatiu en virtut del qual Elisava passa de ser centre adscrit a ser universitat de ple dret. Per a la UVic-UCC, l’acord suposa un factor de creixement i enriquiment qualitatiu del seu projecte universitari

El curs 2021-2022 començarà d’una manera ben diferent als anteriors per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i per a Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona. Serà el primer que caminaran de forma conjunta, en virtut de l’acord federatiu que les dues institucions, després de mesos de treballar conjuntament, han signat aquest mes de novembre. La UVic-UCC incorporarà com a centre propi Elisava que, al seu torn, esdevindrà Facultat de Disseny de la Universitat. D’aquesta manera, Elisava fa un pas endavant, ja que passa de ser un centre adscrit a ser universitat de ple dret i participar en els òrgans de govern de la institució universitària. Al seu torn, per a la UVic-UCC l’acord suposa un factor de creixement i enriquiment qualitatiu del seu projecte universitari.

Amb el contracte signat, ara ambdues institucions continuen treballant conjuntament per fer-lo efectiu. El curs que ve es preveu que sigui el primer en què les titulacions d’Elisava (graus, màsters, doctorats i títols propis) ja s’impartiran com a titulacions de la UVic-UCC.

Factor d’equilibri territorial de Catalunya

«Les singularitats del model universitari de la UVic-UCC confereixen a la institució una clara vocació de servei públic i configuren un projecte universitari transversal i territorial que és un model de compliment del principi d’autonomia universitària», diu la presidenta de la FUBalmes, Anna Erra. La també alcaldessa de Vic explica que l’estructura federada que la configura, «té com a objectiu sumar esforços i crear sinergies amb altres entitats amb la mateixa finalitat, per potenciar el servei públic de la Universitat i esdevenir encara més un factor d’equilibri territorial de Catalunya». Per la presidenta de la FUBalmes, l’acord «suposa un factor de creixement i enriquiment qualitatiu del projecte universitari de la UVic-UCC i de tots els seus membres».

«L’estructura federada de la UVic-UCC té com a objectiu crear sinergies amb altres entitats amb la mateixa finalitat, per esdevenir encara més un factor d’equilibri territorial de Catalunya»

És en aquest context que el president del Patronat d’Elisava, Ramon Benedito, valora l’acord com un pas endavant, ja que Elisava esdevé centre federat i facultat de disseny d’una universitat referent: «L’acord brinda a Elisava l’oportunitat de participar en la governança d’una universitat singular, que a través de la seva estructura federada permet la coparticipació en el desenvolupament i configuració del seu futur. Elisava aportarà la seva visió transversal i multidisciplinar del disseny, entès com a disciplina àmplia amb impacte clau en la formació, la investigació i la definició del present i el futur que volem com a societat».

En la mateixa línia, per al rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, l’acord federatiu amb Elisava és un pas totalment natural: «Incorporem a l’estructura federada una entitat amb una cultura semblant a la nostra i amb uns estudis universitaris de qualitat i de reconegut prestigi, ja que és la primera escola de disseny que es va fundar a Espanya fa gairebé 60 anys i que a més aporta una nova dimensió de transversalitat territorial, derivada del fet que la Fundació Elisava està ubicada a Barcelona».

La internacionalització com a aposta estratègica

Un altre dels pilars de l’acord és l’aposta estratègica per la internacionalització que la nova federació s’ha fixat com a objectiu prioritari. «Les dues institucions compartim la mateixa visió de la internacionalització dels nostres projectes acadèmics, de manera que integrarem les polítiques en aquest àmbit i treballarem juntes per dotar d’una dimensió global la nostra docència, recerca i transferència de coneixement», explica el rector Baños.

«Integrarem les polítiques d’internacionalització i treballarem juntes per dotar d’una dimensió global la nostra docència, recerca i transferència de coneixement»

L’acord també preveu que cadascuna de les entitats federades mantingui la gestió dels seus centres i dels seus recursos humans, tecnològics i patrimonials, així com la independència jurídica, sempre a partir d’uns criteris homogenis en tots els àmbits, especialment en la gestió econòmica, la governança cooperativa, el desenvolupament de metodologies docents i d’aprenentatge i el creixement de la recerca i la transferència de coneixement.

La incorporació d’Elisava a l’estructura federativa s’afegeix a la de la Fundació Universitària Bages, el 2014, i la de la Fundació d’Estudis Superiors de la Salut (FESS), entitat titular de la Facultat de Medicina, el 2016. A l’oferta acadèmica actual de la UVic-UCC s’hi incorporaran ara el grau en Disseny Transversal, i el grau en Enginyeria de Disseny Industrial, el màster universitari en Disseny i Comunicació, una àmplia oferta d’estudis de màster i postgrau i cursos de professionalització d’Elisava.

Acte de signatura al Palau Robert de Barcelona amb Jordi Cabrafiga, secretari general d’Empresa i Coneixement, Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC, Anna Erra, presidenta del Patronat de la FUBalmes, i Ramon Benedito, president del Patronat de la Fundació Elisava. A la pantalla del fons Ramon Tremosa, conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya.

El conseller Ramon Tremosa, a l’acte de formalització del contracte

L’acord que incorpora Elisava dins l’estructura de la UVic-UCC el van signar la Fundació Universitària Balmes, entitat titular de Universitat, i la Fundació Privada Elisava Escola Universitària el passat 3 de novembre, en un acte que va tenir lloc al Palau Robert de Barcelona. El contracte federatiu el van rubricar la presidenta del Patronat de la FUBalmes, Anna Erra, i el president del Patronat de la Fundació Elisava, Ramon Benedito, davant la presència (via telemàtica) del conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Ramon Tremosa, del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, i del secretari general del Departament d’Empresa i Coneixement, Jordi Cabrafiga.

El conseller Tremosa va felicitar les dues entitats i va dir que «l’acord entre Elisava i la UVic-UCC enforteix el sistema universitari català i n’afavoreix la internacionalització». Tremosa també va destacar que «aquest acord és un exemple de cooperació per sumar esforços i ajudar a generar sinergies en favor de l’alumnat i de diferents territoris i entitats del país».

Elisava, 60 anys formant professionals del disseny

Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona, es va fundar el 1962, i va ser la primera escola de disseny de l’Estat espanyol. Ubicada a La Rambla de Barcelona, actualment compta amb més de 2.000 alumnes de grau, màs-ter i postgrau de 25 nacionalitats diferents i 800 professors i professores. Al llarg dels seus pràcticament seixanta anys d’història han passat per les seves aules fins a 17.000 estudiants.

Imparteix un grau en Disseny i un altre en Enginyeria de Disseny industrial. També compta amb un màster universitari en Disseny i Comunicació, el primer d’aquest àmbit de coneixement a l’Estat, i amb un extens programa de postgraus i de màsters propis, així com una gran varietat de cursos d’especialització dirigits a professionals.

Elisava es defineix com «un espai plural que es nodreix d’una societat multicultural en canvi constant on innovar és urgent i absolutament necessari». Més en-llà del pla d’estudis reglat, el seu model docent porta l’alumnat a «descobrir teories i tendències, qüestionar idees preestablertes, experimentar noves vies i construir alternatives».

Eladi Baños

Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC

Ambdues institucions tenien una visió molt similar de com ha de ser l’educació su-perior, una cultura similar i una manera de fer i de ser que s’assimilen. Per a totes dues, aquesta aliança no només és una ocasió de creixement i de consolidació de les iniciatives respectives, sinó una oportunitat excepcional de convergir en un projecte únic, sòlid i amb una trajectòria comuna i ascendent. Per a la UVic-UCC suposa incorporar un centre de disseny de prestigi reconegut, amb uns estudis universitaris de qualitat i amb significatives vinculacions internacionals. Per a Elisava suposa dei-xar de ser un centre adscrit per convertir-se en facultat de ple dret i integrar-se en un projecte de país en expansió com és el de la UVic-UCC.

Anna Erra

Anna Erra, presidenta del Patronat de la FUBalmes

Les singularitats del model universitari de la UVic-UCC confereixen a la institució una clara vocació de servei públic. Federar-nos amb Elisava permet continuar oferint aquest servei més i millor, així com reforçar el projecte universitari transversal i territorial que és la nostra Universitat, i ser presents de forma significativa a la ciutat de Barcelona. La federació ens permet sumar esforços i crear sinergies amb una altra entitat amb qui ens sentim propers i que persegueix la mateixa finalitat que nosaltres: és un factor de creixement i enriquiment qualitatiu del projecte universitari de la UVic-UCC i de tots els en som membres.

Ramon Benedito

Ramon Benedito, president del patronat d’Elisava

Ser un centre federat de la UVic-UCC ens aporta molt més que convertir-nos en una facultat de ple dret. Ens permet participar activament en la governança de la institució, i coparticipar en el desenvolupament i la configuració de la Universitat i de la seva visió. Aportarem la nostra concepció transversal i multidisciplinar del disseny i l’enginyeria en les decisions estratègiques que es prenguin: el disseny entès com una disciplina àmplia i oberta que impacta de manera directa en la formació, la investigació i la definició de la societat que volem. A més, reforcem una àrea clau d’Elisava, la recerca i la transferència de coneixement, i ens enfortim com a centre de disseny i enginyeria de referència a escala internacional.

Comparteix: