Elisava Food Design Lab, nou espai centrat en l'estudi i la difusió del ‘food design’ com a eina transformadora de la societat

Comparteix:

  • Elisava Food Design Lab treballa en diferents projectes centrats en diversos camps o temes clau: els materials, la informació i visualització de dades, la innovació social, els processos creatius o la tecnologia
  • La Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona ha abordat la línia estratègica del food design amb reconeguts xefs, empreses, institucions i ONG del sector, com Ferran Adrià, els germans Torres, el Celler de Can Roca, Danone o Flax and Kale, entre d’altres

El nou Elisava Food Design Lab és un espai físic i virtual dedicat a l'estudi i la difusió del food design com a disciplina enfocada a facilitar transformacions sistèmiques socioculturals, econòmiques, ambientals i, fins i tot, polítiques.

Si en algun àmbit té un impacte indiscutible l’activitat humana, és en els ecosistemes i els recursos naturals. A aquesta realitat s’hi ha de sumar el fet que el sistema alimentari globalitzat, construït sobre una base insostenible de monocultiu a escala industrial i alimentat per la injustícia sistèmica i la degradació mediambiental, es troba actualment en un estat sorprenentment fràgil i de transformació crítica.

Tot plegat, fa més necessari que mai dur a terme una anàlisi en profunditat de la situació a partir, per exemple, del food design and systems, que aborda qüestions com ara de quina manera els aliments i els sistemes de base biològica han de ser més inclusius, segurs i saludables, garantint d’aquesta manera la seguretat alimentària i nutricional del conjunt de la població.

El food design and systems aborda qüestions com ara de quina manera els aliments i els sistemes de base biològica han de ser més inclusius, segurs i saludables, garantint d’aquesta manera la seguretat alimentària i nutricional del conjunt de la població

En aquest context, Elisava Food Design Lab treballa en diferents projectes centrats en diversos camps o temes clau, que van des dels materials (solucions circulars i agroecologia), la informació i visualització de dades per a la conscienciació social, la innovació social mitjançant el disseny d'aliments i de sistemes alimentaris, els processos creatius (descodificant, per exemple, les experiències creatives gastronòmiques) fins a la tecnologia, i des del disseny obert fins als sistemes en què quals coexisteixen l’alimentació i la tecnologia.

Més d’una dècada de recerca en food design amb reconeguts partners internacionals

Ara se’n comença a sentir a parlar en molts àmbits i contextos, però el food design no és un terme nou en el marc d’Elisava. En l'última dècada, la facultat ha considerat food design and systems com una línia estratègica de recerca i ha abordat aquest camp en col·laboració amb reconeguts xefs, empreses, institucions i ONG del sector.

Entre ells hi ha Ferran Adrià i elBulli, la Cocina Hermanos Torres, l’Ecomuseo della Dieta Mediterránea, FORK, el Celler de Can Roca, Xano Saguer i EspaiSucre, Danone o Flax and Kale, entre d'altres. Més de deu anys d’experiència al servei d’un objectiu comú: contribuir a fer que el food design sigui entès com un agent de canvi que pot ajudar a democratitzar la societat.

Formació, mentories, treballs d’estudiants i presència en festivals

Els àmbits d’actuació de l’Elisava Food Design Lab són diversos i subratllen el caràcter transdisciplinari del food design, que es concreta en educació, mentories i treballs fi de grau, i presència en festivals.

Pel que fa a educació, es desenvolupen programes de formació en centres de primària i secundària, empreses i universitats per fomentar l’ús del disseny com a eina per generar un canvi que millori la cadena alimentària.

També es duen a terme mentories per a empreses, startups i institucions mitjançant programes de formació en food design. En aquest sentit, el Food Design Lab tindrà pròximament una residència, una mentoria i una sèrie de programes de transferència de tecnologia a través de l'educació i la recerca.

En paral·lel, l’Elisava Food Design Lab treballa també perquè els projectes dels exalumnes de la Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona puguin fer un pas més i esdevinguin autèntiques startups capaces de contribuir a millorar els sistemes alimentaris.

En paral·lel, l’Elisava Food Design Lab treballa també perquè els projectes dels exalumnes de la Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona puguin fer un pas més i esdevinguin autèntiques startups capaces de contribuir a millorar els sistemes alimentaris. En són bons exemples projectes com “Voilà” o “Agro”, que mostren com l’educació i l’enfocament que Elisava fa del food design and systems poden ajudar a implementar el canvi –un dels valors afegits d'Elisava– per part dels formadors i dels futurs i futures professionals, fent realitat, així, la necessària revolució social al voltant de l'alimentació.

Referent als treballs fi de grau, els estudiants d’Elisava han apostat els darrers anys pel food design com a eix central dels seus treballs, evidenciant la inquietud i l’interès de les noves generacions per aquest camp del disseny connectat directament amb la realitat i els reptes actuals de la societat. Alguns exemples en són “Soundametric Food”, de Rafa Prat; “Gala - Gastronomic Visual System”, de Marta Torras; “Sex-abled”, de Guillem Alemany; “Aroma”, de Tomàs Cano, o “Primitive”, d’Alejandro Linares.

La tasca d’Elisava al voltant del food design es manifesta també en la seva presència en conferències i festivals com el Food Design Festival o l’inminent EFood 2022; en la producció d’articles i entrevistes (CaixaBank Talks, Shifta), i en premis que reconeixen la feina feta fins al moment, com el Premi Foodture 2021 d'Innovació Sostenible per a “Agro”, de Berta Daina, o el Premi Innofood (Barcelona Activa + Mercabarna) atorgat a “Voilà”, de Laura Gispert.

Comparteix: