- L’Oficina de Voluntariat de la UVic va obrir fa dos anys amb l’objectiu d’oferir a la comunitat universitària l’oportunitat de formar-se i col·laborar en diferents projectes de voluntariat
- La Universitat ja disposa d’un programa propi de convivència i d’un ventall creixent de propostes en conveni amb entitats per oferir a l’estudiantat la major diversitat d’opcions possible
La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) sempre ha fet bandera del seu model de formació que, seguint els valors i la missió de la institució, posa l’estudiant com a centre i motor del seu aprenentatge. Es tracta d’un model formatiu que vol garantir el creixement personal i la plena incorporació al món professional, mitjançant l’acompanyament en tot el procés formatiu.
A més de les funcions docents i investigadores que li són pròpies, la Universitat també vol convertir-se en el marc idoni perquè les persones que en formen part puguin créixer i esdevenir ciutadans del món, sensibles a l’entorn que els envolta. Un espai que, a més de servir-los per aprendre i preparar-se per al futur, sigui també el marc ideal perquè hi creixin no només les amistats, els contactes i els projectes personals i col·lectius, sinó també aquelles habilitats i competències que mostrin una nova manera de veure el món per viure’l més solidàriament. I és que tal com diu el vicerector de Professorat, Albert Juncà, “oferint l’oportunitat de formar-se en voluntariat, la Universitat també mostra el seu compromís amb el territori, i s’hi implica d’una manera més ètica i social, contribuint a fomentar valors indispensables com la solidaritat, l’equitat i la justícia social”.
És per això que fa dos anys, la UVic, a través de l’UHub, Servei a la Comunitat Universitària, va posar en marxa l’Oficina de Voluntariat, per tal d’oferir unes competències transversals que ajudin a tothom qui ho vulgui a formar-se com a ciutadà actiu i responsable socialment. “Tot i que vam crear l’oficina perquè feia temps que molts estudiants la demanaven, va ser una posada en marxa una mica accidentada”, afirma la seva responsable, Elisabet Fernàndez, “ja que tot just la vam inaugurar que vam haver de tancar-la per culpa de la pandèmia”. Tot i així, dos anys després, l’oficina ha començat a agafar velocitat de creuer i ja compta amb vuitanta persones inscrites en programes de voluntariat, vint entitats col·laboradores i es mostra oberta a signar convenis amb les entitats que ho necessitin “perquè volem tenir una oferta tan variada com sigui possible per tal que tots els estudiants puguin trobar el voluntariat que més encaixi amb els seus interessos”, assenyala Fernàndez.
«Oferint l’oportunitat de formar-se en voluntariat, la Universitat també mostra el seu compromís amb el territori, i s’hi implica d’una manera més ètica i social»
Abans de res, cal formar-se
Fer voluntariat implica bàsicament voler dedicar una part del temps lliure a realitzar una acció al servei dels altres o de la comunitat en general. Però per accedir al programa de voluntariat de la UVic, abans és obligatori fer un curs sobre Voluntariat i Aprenentatge Servei. Segons Elisabet Fernàndez, “és molt important que abans que l’estudiant iniciï el seu voluntariat sàpiga què significa i quins són els seus drets i deures. Aquesta reflexió inicial abans de començar és necessària per tal que tot plegat resulti una gran experiència”.
Els cursos de Voluntariat i Aprenentatge Servei que l’Oficina de Voluntariat programa dues vegades cada any consten de setze sessions, que combinen teoria i activitats pràctiques. D’aquesta manera, es pot treballar la capacitat de mostrar empatia, que segons Fernàndez “és, juntament amb el compromís personal, una de les qualitats principals que ha de tenir qualsevol persona que vulgui fer de voluntària”. El curs el completen algunes xerrades amb professionals de les entitats col·laboradores i també amb voluntaris experimentats. A banda de la satisfacció personal que suposa aprendre tot fent un servei, la formació adquirida i el conjunt d’hores dedicades es poden reconèixer com a crèdits RAC per la participació en activitats de voluntariat o cooperació.
Programes de tot tipus
La UVic disposa en aquests moments d’un programa de convivència, que és el primer programa de voluntariat propi i que es troba tot just en una fase pilot. Aquest programa, que compta amb el suport de la Fundació “la Caixa”, proposa que joves amb diversitat funcional puguin conviure amb estudiants universitaris en un pis i, d’aquesta manera, adquirir autonomia a la llar mentre aprenen a responsabilitzar-se de les pròpies decisions, de manera que en el futur puguin escollir on volen viure i amb qui.
Els altres programes de voluntariat en què els estudiants poden col·laborar són resultat de convenis amb entitats del territori que fan serveis socials. La Fundació Germina, Càritas Diocesana de Vic, Aurora Gestió de Projectes Socials o la Llar Juvenil són alguns noms d’una llista que es va ampliant cada cop més. Els estudiants dels graus relacionats amb la salut i l’educació són els que més opten per fer voluntariat, tot i que n’hi ha de totes les disciplines.
Les opcions de voluntariat que s’ofereixen amb més freqüència són donar suport a persones vulnerables, fer reforç escolar, acompanyar persones amb discapacitat a fer activitats de mobilitat, ajudar en colònies d’estiu, fer suport logístic en un menjador social, reparar bicicletes, col·laborar en l’escola de futbol no competitiu o, també, ajudar a buscar feina o redactar un currículum, entre altres activitats.
Aprendre dels altres
Núria Soler és estudiant de tercer curs del doble grau en Educació Infantil i Primària amb menció en Llengua Anglesa. La pandèmia i el confinament la van agafar a primer curs i va veure en el voluntariat “una oportunitat de conèixer llocs i gent nova, i viure experiències que, d’altra manera, no tindria”. Així doncs, es va apuntar a fer de voluntària en tres institucions: al Casal Claret de Vic, que treballa amb col·lectius desafavorits; a l’Associació Sant Tomàs, una iniciativa social que treballa perquè les persones amb discapacitat intel·lectual o amb problemes de desenvolupament millorin la seva qualitat de vida, i al Voluntariat per la Llengua, un programa per ajudar a aprendre el català a través de la conversa. “Va ser per casualitat. Un dia, sortint de classe, vaig passar pel pati de Miramarges i hi vaig veure un espai on diverses institucions de la comarca d’Osona donaven a conèixer el seu projecte i buscaven voluntaris a qui els interessés unir-s’hi”, assenyala. Comenta que la tria no la va fer a l’atzar ja que “el voluntariat havia de complir dos requisits: el primer, que quadrés amb els meus horaris d’estudi, ja que no volia comprometre’m a alguna cosa que sabia que no podria complir i, el segon, que volia treballar amb persones”. En el cas de les tres institucions que va acabar escollint, tots dos criteris es complien.
Soler afirma que el voluntariat li ha aportat moltes coses: “M’ajuda a aprendre dels altres i a ser empàtica amb seves vivències, i adquireixo noves estratègies en el procés d’ensenyament-aprenentatge que sé que, en el meu futur professional, acabaré fent servir tard o d’hora”. També assegura que els voluntariats li han obert les portes a l’hora de conèixer noves maneres de viure, de pensar i de fer. Per això recomana a tothom qui en tingui ganes que ho provi: “Dedicar unes quantes hores a la setmana a quelcom que et permet conèixer llocs i gent nova et permet viure experiències molt gratificants, i val molt la pena”, conclou.
Voluntariat a UManresa
UManresa fomenta la participació dels seus estudiants en activitats voluntàries de caire socioeducatiu o cultural. En aquests moments hi ha tres programes en marxa: un en l’àmbit educatiu, un altre en el social i un tercer en el lingüisticocultural. En el programa de voluntariat educatiu, l’estudiantat realitza tasques de suport a la docència en escoles, especialment les que es defineixen com a comunitats d’aprenentatge, o també fa suport en entitats que organitzen activitats de reforç escolar per a infants amb pocs recursos. Pel que fa al programa de voluntariat social, els participants fan tasques d’acompanyament i suport a persones que tenen dificultat per actuar de manera autònoma en el seu dia a dia. Finalment, en col·laboració amb centres educatius de secundària, s’ofereix a estudiants d’origen francès d’implicar-se en el programa de diàleg entre la cultura francesa i catalana. Els participants fan sessions de conversa amb joves adolescents en el marc de les quals el francès és l’instrument per posar en contacte persones de cultures diferents.
En dos anys i amb una pandèmia al mig, l’Oficina de Voluntariat compta amb vuitanta persones inscrites en diferents programes i ja té vint entitats col·laboradores
El Campus Manresa reconeix la dedicació d’aquests estudiants en activitats de caire sociocultural i educatiu amb crèdits RAC. Els estudiants els obtenen per realitzar activitats universitàries que no formen part del seu pla d'estudis, que complementen o enriqueixen la formació en altres àmbits transversals de la seva titulació, i que es concreten en propostes de voluntariat. Al llarg de tot l’itinerari formatiu d’un grau universitari, es poden arribar a reconèixer fins a un màxim de sis crèdits ECTS. Durant el curs 2020-2021, tot i haver estat marcat per les limitacions de la pandèmia, el programa de voluntariat educatiu va comptar amb tres estudiants; el de voluntariat social, amb vuit, i el de diàlegs entre la cultura francesa i catalana, amb trenta.