Audiologia, una especialitat sanitària tan necessària com desconeguda

Comparteix:

  • La Facultat de Medicina de la UVic-UCC ho té tot a punt per oferir a partir del curs 2023-2024 el nou grau en Audiologia General i serà la primera universitat de Catalunya i de l’Estat espanyol que impartirà aquesta titulació
  • El grau formarà professionals especialitzats en la funció auditiva a partir d’un pla d’estudis semipresencial, que constarà de 240 crèdits repartits en quatre cursos

Thomas Edison, Francisco de Goya, Alexander Graham Bell o Ludwig van Beethoven van ser personatges brillants en els seus respectius camps professionals tot i tenir en comú que patien sordesa. El compositor alemany fins i tot va arribar a plantejar-se el suïcidi, segons va revelar al seu testament, però el convenciment que tenia molt a aportar en el camp de la música el va fer desistir. La discapacitat auditiva és una qüestió gens menor que afecta la qualitat de vida personal i professional de molta gent. Un estudi recent de l’Organització Mundial de la Salut estima que a tot el món hi ha 466 milions de persones (un 6,1 % de la població) que pateixen pèrdua auditiva i que la xifra augmentarà fins a 630 milions l’any 2030 i fins a 900 milions el 2050.

L’envelliment progressiu de la societat i l’augment de l’esperança de vida fan pensar que d’aquí a un temps a Catalunya i a l’Estat espanyol hi haurà un increment de problemes auditius en la població, ja que amb el pas dels anys s’experimenta una sensibilitat més baixa a certs tipus de sons, fet que dificulta poder seguir amb normalitat una conversa i, en conseqüència, necessitar l’ús d’audiòfons o aparells correctius. Entre la població jove, l’ús d’aparells sonors individuals i l’exposició freqüent a ambients amb uns nivells de soroll superiors als 80 dB són unes altres realitats a tenir en compte, ja que es calcula que el 50 % de persones d’entre 12 i 35 anys té risc de tenir una pèrdua auditiva. Tot això sense oblidar, per exemple, que arreu d’Europa estan augmentant any rere any les cirurgies d’implants coclears, és a dir, de dispositius electrònics que transformen els senyals acústics en senyals elèctrics que estimulen el nervi auditiu.

Les mancances actuals en audiologia

En aquest context, actualment es constata, tant a l’àmbit públic com al privat, un dèficit de professionals experts en l’avaluació, el tractament i la rehabilitació de la funció auditiva, fenomen que se suma al fet que el personal que efectua les audiometries no té la formació ni els coneixements per garantir-ne la fiabilitat. Algunes de les mancances actuals venen determinades per la gairebé inexistent realització d’audiometries verbals en la majoria d’hospitals catalans, la necessitat d’una detecció precoç de problemes auditius per poder prevenir altres patologies, una programació d’implants coclears realitzada per tècnics de les empreses distribuïdores que venen els implants, i la inexistència de serveis de rehabilitació auditius, tant per a persones adultes com per a infants; d’atenció amb garanties a les sordeses professionals, i d’avaluació, tractament i rehabilitació de patologies vinculades a l’equilibri, entre altres.

Avui en dia, a l’Estat espanyol només existeixen tres professions reconegudes vinculades a les necessitats auditives de la població: metge especialista en Otorrinolaringologia (diagnostica malalties de l’orella que afecten l’audició, però no tracta la funció auditiva), tècnic superior en Audiologia Protètica (més orientat a la pròtesi que a la funció auditiva, sense cobrir necessitats com l’equilibri i els acúfens) i logopeda (tracta persones amb problemes d’audició que tenen dificultats de comunicació i llenguatge). Així doncs, cal pensar que en els pròxims anys els audiòlegs adquiriran cada vegada una major rellevància, ja que són els professionals que controlen la funció auditiva, fan prevenció i avaluen la pèrdua de la funció, i indiquen l’adaptació de mecanismes per restablir l’audició. En alguns casos, a més, l’audiòleg indica l’ús d’audiòfons, els quals estan adaptats pels audioprotetistes.

La formació d’especialistes

Per revertir l’actual situació i contribuir a formar professionals especialitzats, la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) té previst començar a impartir a partir del curs 2023-2024 el grau en Audiologia General, pendent de l’autorització per part de l’AQU, l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya, i la Direcció General d’Universitats. Així, aquesta universitat esdevindrà la primera de Catalunya i de l’Estat espanyol que oferirà aquesta titulació, avalada per la Societat Catalana d’Otorrinolaringologia i Patologia Cervicofacial i en coordinació amb diverses entitats i associacions tant de Catalunya com de l’Estat espanyol de persones sordes i de professionals del sector.

«Els nous graduats en Audiologia General ajudaran a visibilitzar i millorar la salut auditiva»

Marina Geli, directora general de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), entitat titular de la Facultat de Medicina, considera que els nous graduats en Audiologia General donaran resposta a una demanda social creixent i "ajudaran a visibilitzar i millorar la salut auditiva". En aquest sentit, els audiòlegs seran professionals que en els pròxims anys "s’incorporaran a equips multidisciplinaris medicotecnològics, que permetran oferir una atenció més integral". A més, amb el nou grau en Audiologia General, diu Geli, "la Facultat de Medicina de la UVic-UCC es compromet a potenciar la recerca i la innovació conjuntament amb l’Institut de Recerca i d’Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC)".

«Els audiòlegs seran professionals que en els pròxims anys s’incorporaran a equips multidisciplinaris medicotecnològics, que permetran oferir una atenció més integral»

El grau en Audiologia General de la UVic-UCC, coordinat pel doctor Francesc Roca-Ribas, cap del Servei d’Otorrinolaringologia a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, es planteja en format semipresencial, ja que inicialment es preveu que la major part de l’alumnat tingui titulacions prèvies i/o sigui un professional en actiu. El gruix principal de la demanda s’espera que provingui de persones titulades que han cursat el cicle formatiu de grau superior en Audiologia Protètica, amb el qual tenen accés directe als graus universitaris. El grau en Audiologia General, titulació que tindrà un doble component, clínic i tecnològic, oferirà un total de 60 places. El pla d’estudis constarà de 240 crèdits, que es repartiran en quatre cursos i inclouran formació teoricopràctica i pràctiques clíniques, tant nacionals com internacionals, no només en centres sociosanitaris sinó també en empreses i gabinets d’audiologia protètica.

El professorat del nou grau en Audiologia General, amb un enfocament multidisciplinari, provindrà de gairebé totes les facultats de la UVic-UCC. Fonamentalment, serà de la Facultat de Medicina i de les facultats de Ciències de la Salut i el Benestar dels Campus Vic i Manresa (en matèries com ara Anatomia, Fisiologia, Genètica, Otorrinolaringologia, Farmacologia, Ètica, Logopèdia...), però també de la Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia (en matèries com ara Psicologia i Pedagogia Inclusiva) i de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la UVic-UCC (en matèries com ara Física, Biotecnologia, Biomedicina i Enginyeries), a més a més de la Facultat de Disseny i Enginyeria Elisava.

Comparteix: