L’AudioLab, el primer laboratori especialitzat en audiologia general, al servei dels estudiants i de la recerca

Comparteix:

  • És pioner a Catalunya i a l’Estat espanyol, i compta amb tots els aparells tecnològics d’última generació, que permeten fer tota mena de proves audiològiques i vestibulars
  • La Facultat de Medicina de la UVic-UCC ha ampliat els espais dedicats a docència i investigació per a Medicina i per als graus en Odontologia i Audiologia General, i ha incorporat també un laboratori de preclínica odontològica i un de tecnològic, a més a més d’aules noves

Audiòmetres, timpanòmetres i otoscopis manuals, entre altres, són alguns dels aparells amb els quals es formen els estudiants del grau en Audiologia General de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), l’únic centre de Catalunya i de l’Estat espanyol que actualment ofereix aquesta titulació oficial. Aquests instruments d’última generació es troben a l’AudioLab, un laboratori especialitzat en audiologia, homologable als més punters d’Europa, tant per la quantitat com per la qualitat dels seus aparells. L’AudioLab forma part de les obres d’adequació que s’han fet a l’edifici de l’antiga fàbrica de Can Baumann, que han tingut un cost d’un total de 4,2 milions d’euros i amb les quals s’ha incrementat la superfície de la facultat en 1.500 m².

L’audiologia, la branca de la medicina que es dedica a l’avaluació, el diagnòstic, el tractament i la prevenció dels trastorns auditius, és una disciplina en evolució constant, que requereix treballar en instal·lacions modernes i preparades tecnològicament, com l’AudioLab. Aquest laboratori permet aprofundir en àmbits de l’audiologia com l’otoscòpia, la fisiologia, la timpanometria, la videoinstagmografia (VNG) o l’acústica i la calibració, per exemple. Gerard Encina, coordinador del grau en Audiologia General de la Facultat de Medicina, ressalta la importància de poder disposar d’un equipament com aquest. «Hi ha altres laboratoris del país que tenen alguns dels instruments que hi ha a l’AudioLab, però aquest és l’únic on hi són tots i on es poden fer tots els tipus de proves audiològiques», diu.

Quatre cabines acústiques

L’AudioLab, al servei dels estudiants del grau en Audiologia General des del primer semestre de la titulació, ocupa un espai d’uns 160 m² i disposa de quatre cabines acústiques insonoritzades. Dues d’elles, de 4 m² cadascuna, són per a proves audiomètriques i per a l’avaluació perceptiva o psicoacústica de l’audició. Una tercera cabina, d’electrofisiologia, ocupa un espai de 15 m², aïllats tant acústicament com electromagnèticament. Està destinada a l’exploració objectiva dels senyals fisiològics durant l’estimulació acústica; és a dir, serveix per fer-hi principalment proves de potencials auditius evocats i emissions otoacústiques.

La quarta cabina, de camp lliure, és la més gran (25 m²) i polivalent: s’utilitza per fer-hi proves audiològiques en camp sonor lliure (des d’altaveus i sense auriculars) i permet l’exploració del sistema auditiu durant l’ús d’audiòfons i implants. En aquesta cabina es poden dur a terme mesuraments de localització sonora en l’espai, mesuraments d’oïda real (REM) durant l’ajust d’audiòfons i mesuraments d’audiometria pediàtrica amb reforç visual (VRA), entre altres.

D’una banda, el nou laboratori d’audiologia de la Facultat de Medicina serveix, principalment, per a la docència del grau en Audiologia General i per a activitats paral·leles associades al grau. D’altra banda, l’AudioLab està al servei de tot el personal investigador de la UVic-UCC que faci recerca en el camp de l’audiologia i de les ciències auditives i vestibulars, i dels estudiants que, en aquest àmbit de la salut, desenvolupin els seus treballs de final de grau o duguin a terme futurs programes de màster o de doctorat. A més a més, es contempla la possibilitat d’obrir aquest laboratori a l’entorn assistencial d’Osona per a aquelles proves específiques o casos clínics complexos que els hospitals o centres sanitaris de la zona i d’altres territoris no puguin resoldre.

«Hem treballat de valent per poder oferir els estudis en Audiologia General, que no existien a Catalunya ni a l’Estat espanyol, i ser els primers que ho fem és un mèrit notable»

L’AudioLab ha comptat amb una donació econòmica de la Fundació William Demant, de Dinamarca, d’uns 300.000 euros, que «ha permès adquirir instruments d’avaluació audiològica i vestibular d’última generació», explica Marina Geli, directora general de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), entitat titular de la Facultat de Medicina. Geli explica que «hem treballat de valent per poder oferir els estudis en Audiologia General, que no existien a Catalunya ni a l’Estat espanyol, i ser els primers que ho fem és un mèrit notable».

El vicedegà del grau en Audiologia General, Francesc Roca-Ribas, assegura que «existeix una clara necessitat social i professional de formar audiòlegs» i afirma que «en els pròxims anys adquiriran una major rellevància», tal com ja ha passat als Estats Units, Dinamarca i altres països europeus, on la figura de l’audiòleg està totalment consolidada en el sistema de salut. A més, «l’Audiolab permetrà aprofundir i avançar en l’avaluació i la recerca audiològica i vestibular del país».

Els nous laboratoris i les noves aules «signifiquen un pas important en el creixement de la Facultat de Medicina, un projecte que va començar el 2011, que es va consolidar el 2017 amb la posada en marxa de la facultat i del grau en Medicina, i que aquest curs continua creixent amb els nous graus en Odontologia i Audiologia General», afegeix Marina Geli.

«L’AudioLab permetrà aprofundir i avançar en l’avaluació i la recerca audiològica i vestibular del país»

Un laboratori tecnològic

El nou laboratori tecnològic de la Facultat de Medicina és un espai polivalent i multidisciplinari on poden fer pràctiques els estudiants dels tres graus actuals de la facultat: Medicina, Odontologia i Audiologia General. Consta de material mèdic per a la docència en Medicina, diversos ordinadors, una fresadora, un escàner 3D, una impressora 3D, un banc d’imatges i simuladors dentals (Simodont). Un dels objectius d’aquest laboratori és ajudar els estudiants d’Odontologia en la gestió de les pràctiques clíniques i eliminar el buit que existeix entre la pràctica preclínica i la clínica amb l’ús dels simuladors dentals. Aquesta sala també permet als docents preparar material adequat a les pràctiques i als tallers de casos clínics per als alumnes.

Un laboratori de preclínica odontològica

El laboratori de preclínica odontològica està pensat per als estudiants del grau en Odontologia. El curs 2024-2025 estarà equipat amb 36 bancs de simulació de fantomes i un box de simulació, a més d’una sala on els alumnes podran practicar el buidatge d’impressions i l’articulació de models de guix. Aquest laboratori, dotat d’escàners dentals per tal d’introduir els nous avenços tecnològics en la pràctica diària, es farà servir a primer curs (assignatura de Biomaterials Dentals), a segon (assignatura de Principis de la Cirurgia) i a tercer (assignatures de Preclínica i Intervenció Odontològica I i II).

Noves aules

Les obres d’adequació dels nous espais de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han suposat també disposar de cinc aules més per als estudiants dels graus en Medicina, Odontologia i Audiologia General de tipus polivalent. Aquestes noves aules, situades al primer pis de la facultat, també formen part de les obres de remodelació de l’edifici de Can Baumann.

Comparteix: