10 anys fent xarxa: UAlumni com a punt de connexió entre exalumnes, Universitat i territori

Comparteix:

  • Des del 2013 UAlumni aglutina el col·lectiu de titulats de la UVic-UCC, fomentant la vinculació amb la institució, creant xarxa, i connectant els àmbits acadèmic i professional
  • Aquest col·lectiu ofereix diferents serveis, descomptes i avantatges als seus més de 7.500 membres adherits, que són titulats de graus, postgraus, cicles formatius de grau superior, màsters i doctorats de la UVic-UCC
  • Aquest curs ha celebrat el seu 10è aniversari amb un esdeveniment centrat en la comunitat i en el vincle amb el territori

Després de completar els estudis universitaris, molts estudiants topen amb la incertesa que suposa ingressar en el món laboral. Deixar enrere l’ambient acadèmic i els vincles formatius creats al llarg dels anys pot semblar una fita complexa i, en molts casos, costa d’identificar les rutes òptimes per on fer avançar la carrera professional. La transició des de l'entorn universitari cap a un mercat laboral competitiu i en constant evolució acostuma a generar incertesa en molts joves.

Una dècada fent xarxa

L’any 2013, amb l’objectiu de plantejar possibles solucions i ajudes a aquest dilema, sorgia UVic Alumni, una associació independent estretament vinculada amb la llavors Universitat de Vic. UVic Alumni tenia com a objectiu establir una xarxa entre els exestudiants i la institució per mitjà de connexions multidisciplinàries i amb vocació professionalitzadora. Abel Conill, que en va ser el primer president, explica que els primers projectes de l’associació van estar destinats a «fer xarxa, i fomentar l’emprenedoria i l’ocupació per impulsar la transversalitat i la internacionalització», com és el cas del projecte Ambaixadors i també d’altres com la borsa de treball o l’impuls de la formació contínua a través de descomptes.

Acte de presentació de l’Associació Alumni, el 3 de desembre de 2013

Tot i que les dues entitats van treballar juntes des del primer moment, no va ser fins al 2017 que l’associació va convertir-se en un col·lectiu integrat dins la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i va adoptar el nom actual, UAlumni. Aquest col·lectiu ha anat evolucionant fins a convertir-se en el que és ara: un paraigua de titulats de graus, màsters, doctorats i cicles formatius de grau superior de tots els campus i centres federats o adscrits de la UVic-UCC. De la mateixa manera, ha ampliat els seus programes inicials.

En aquesta darrera dècada, UAlumni s’ha convertit en un servei que aplega més de 7.500 membres inscrits, que han passat per les aules de la UVic-UCC. Amb un objectiu primer d’oferir serveis i eines per potenciar la trajectòria professional, l’ocupabilitat i l’emprenedoria per mitjà d’iniciatives com descomptes en formació contínua o en cursos d’idiomes, o l’accés als serveis universitaris, actualment UAlumni ha crescut fins a impulsar noves iniciatives. Els exalumnes associats tenen accés al Portal d'Ocupació, a l’orientació professional individualitzada, a trobades alumni i a descomptes en formació dirigits a estudiants que volen continuar progressant. Aquest conjunt de recursos proporciona suport integral als membres de la comunitat UAlumni en el seu creixement personal i professional, alhora que els manté vinculats amb la institució.

Celebració del desè aniversari d’UAlumni, el 9 de maig de 2024

Aquest col·lectiu ha evolucionat fins a convertir-se en el que és ara: un paraigua de titulats de graus, màsters, doctorats i cicles formatius de grau superior de tots els campus i centres federats o adscrits de la UVic-UCC

Un col·lectiu al servei de l’(ex)alumnat

UAlumni ha demostrat tenir una base ferma i erigir-se en punt de trobada referencial per a exalumnes. El seu objectiu és continuar creixent per tal de fer arribar la iniciativa als futurs titulats, oferint-los alhora serveis transversals que els permetin estar sempre actualitzant-se d’acord amb la realitat professional del seu entorn i, en definitiva, consolidant-se com un referent per a les empreses del territori a l’hora de captar talent. Tot això, treballant per estrènyer llaços entre empreses i titulats, per donar a conèixer els diferents exestudiants i les seves trajectòries a través de l’UAlumni Stories, o per adaptar-se als nous contextos i necessitats que sorgeixen. I alhora sense perdre de vista l'essència d’aquesta iniciativa: ser un agent útil, teixir xarxes i contribuir a fer créixer la UVic-UCC per mitjà de les diverses experiències. Per tal de dur-ho a terme, hi destaquen les iniciatives següents:

El programa dels Ambaixadors consisteix en exestudiants voluntaris que viuen a l’estranger i que s’ofereixen com a contacte directe amb altres titulats que visiten el seu país de residencia

Aquest projecte dona a conèixer les trajectòries i experiències de membres UAlumni que han destacat en el seu àmbit professional. A l’entrevista, expliquen la seva trajectòria professional i projectes destacats en què han treballat, i també parlen del seu pas per la Universitat.

A més de la borsa de treball, s’hi han inclòs altres serveis, com el programa Talent UVic, que ofereix un servei de cerca de candidats per a llocs de treball, i un servei d’orientació professional amb assistència individualitzada.

De forma periòdica s’ofereixen cursos i formacions per a nous titulats o exalumnes que busquen feina. En aquestes formacions es donen pautes per actualitzar el currículum, o idees i consells per fer front a les entrevistes de feina, entre d’altres orientacions.

Els alumni també gaudeixen de descomptes en màsters, graus, formació contínua i cursos de l’Escola d’Idiomes i altres descomptes comercials, així com beques per a la formació contínua i formació professional.

Testimonials

Són molts els membres d’UAlumni i aquí coneixerem algunes de les seves històries:

Antoni Reig

Antoni Reig: «La UVic és una part important de la meva identitat»

Antoni Reig es va titular a la UVic en Informàtica de Gestió el 1995, en l'EMBA el 2017 i en el Postgrau en Màrqueting Digital, Web i Comerç Electrònic el 2022. Actualment, treballa com a director de Màrqueting i Comunicació de PROQUIMIA, SA. Reig és membre de la Junta i ha col·laborat a les UAlumni Stories explicant la seva trajectòria acadèmica i professional.

«Soc una persona implicada i vaig decidir involucrar-me en UAlumni quan se’m va proposar, ja que tinc molt vincle amb la Universitat. El lloc on estudies prestigia el teu títol i vull tenir l’oportunitat de col·laborar amb la institució i contribuir a fer-la créixer, no només com a exestudiant, sinó també a través de la meva experiència professional. Valoro positivament la meva experiència a UAlumni, que m’ha permès mantenir el vincle amb la UVic, que és una part important de la meva identitat. La UVic ha crescut molt, i això es reflecteix en l’excel·lència i en el fet que és una universitat puntera i de prestigi».

Laura Escudero

Laura Escudero: «Sempre recomano sortir de la zona de confort»

Laura Escudero va estudiar el grau en Biotecnologia i posteriorment va anar a la Cardiff University per fer el doctorat. Actualment, viu al Canadà, on treballa com a investigadora postdoctoral. Durant la seva estada a Cardiff, UAlumni li va proposar de ser-ne ambaixadora.

«El programa Ambaixadors que UAlumni estava creant em va agradar molt, ja que permetia ajudar els estudiants que volguessin marxar a viure o a estudiar a l’estranger. Quan feia la carrera marxar a estudiar a l’estranger em feia sentir una barreja d’emocions: estava molt il·lusionada, però alhora, nerviosa davant el que és desconegut. Vaig decidir participar-hi per poder ajudar altres estudiants que ho necessitessin. Van ser molt bones experiències, que em van ajudar a créixer en l’àmbit personal i professional. Per això sempre recomano als estudiants que surtin de la zona de confort i marxin a fer una estada a l’estranger».

Carme Bravo

Carme Bravo: «És una manera d’aportar un granet de sorra i detectar necessitats que permetin ampliar coneixements»

Carme Bravo va estudiar per a Mestre i es va graduar en la 1a promoció de l’Escola de Mestres de Vic. Bravo va ser mestra durant molts anys a l’Escola Mare de Déu del Sòl del Pont, on també va ser-ne directora disset anys. Actualment, treballa com a coordinadora de Formació Permanent del Professorat als Serveis Territorials a la Catalunya Central. Carme Bavo forma part de la Junta d’UAlumni des de l’inici.

«Quan em van proposar de participar-hi em va semblar bona idea, ja que era una manera de continuar vinculada a la Universitat i els companys de la 1a promoció ja havíem contemplat la possibilitat de fer una associació d’antics alumnes. Formar part d’UAlumni m’ajuda a estar informada d’activitats, poder-hi prendre part i estar al dia sobre publicacions, conferències i altres actes. Com a alumni pots plantejar propostes per a estudiants que seran futurs docents, i és una manera d’aportar un granet de sorra i detectar necessitats que permetin ampliar coneixements».

Una trobada d’exalumnes al Paranimf per celebrar el 10è aniversari

«UAlumni afavoreix el vincle entre els antics alumnes, que són els millors ambaixadors d’aquesta universitat arreu del món, i la Universitat»

L’economista Xavier Sala i Martín, professor a la Universitat de Colúmbia (Estats Units) va ser el convidat a l’ acte de la celebració del 10è aniversari d’UAlumni, que va tenir lloc al Paranimf de la UVic-UCC. Sala i Martín va parlar de la intel·ligència artificial i de l’estat actual de la tecnologia, amb relació als quals va dir: «No tenim intel·ligència artificial sinó models estadístics de predicció».

L’acte va servir també com a punt de trobada de gairebé 200 persones, majoritàriament antics alumnes de la UVic-UCC i membres de la comunitat universitària. El rector, Josep Eladi Baños, va ser l’encarregat de cloure l’acte de commemoració, en què va remarcar que «UAlumni afavoreix el vincle entre els antics alumnes, que són els millors ambaixadors d’aquesta universitat arreu del món, i la Universitat».

Ponència de Xavier Sala i Martin dels 10 anys d’UAlumni

Comparteix: