La UVic-UCC implanta el Pla d'acció tutorial, una eina que posa el focus en l’acompanyament de l’estudiant per prioritzar el seu èxit acadèmic i el seu benestar

Comparteix:

  • El Pla d’acció tutorial (PAT) oferirà un seguiment personalitzat per a cada estudiant des del primer curs i al llarg de la seva etapa formativa
  • Els tutors del PAT promouen tutories proactives i ofereixen acompanyament emocional per evitar l’abandonament universitari i garantir l’èxit acadèmic
  • L’objectiu de la UVic-UCC per al curs 2025-2026 és que tots els centres hagin iniciat la implantació del PAT a tots els graus

El curs 2025-2026, tots els centres de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) hauran d’haver iniciat la implantació del Pla d’acció tutorial (PAT), un servei d’acompanyament integral a l’estudiantat que la Universitat vol oferir durant tot el temps que una persona està vinculada a la institució, des del moment en què s’hi matricula per primera vegada, fins que forma part del col·lectiu UAlumni. Després d’algunes experiències prèvies, el curs 2024-2025 s’han iniciat proves pilot a diverses facultats i centres, preveient que l’extensió del PAT a tota la Universitat es faci de manera gradual, fins a assolir la seva implementació total en els pròxims cursos.

M. Àngels Pinyana, vicerectora d’Ordenació Acadèmica de la UVic-UCC, explica que un dels elements essencials del Pla és que ha de tenir en compte la diversitat tant de l’estudiantat com dels centres acadèmics que l’han d’aplicar. Es tracta, diu, que cada centre, en funció de les seves necessitats i les característiques dels seus estudiants, dissenyi programes d’acompanyament que posin l’estudiant al centre, i que tinguin en compte la seva realitat personal i acadèmica, però també la de l’entorn o del centre on estudia. En aquest sentit, afegeix, és una eina bàsica per evitar l’abandonament dels estudis, que generalment es produeix en els primers anys de carrera universitària. Per aquest motiu, la prioritat en la implementació del pla és fer-lo arribar als estudiants dels primers cursos.

M. Àngels Pinyana
M. Àngels Pinyana

Contacte permanent amb l’estudiant

Desplegar el PAT a la Universitat no només significa implementar les tutories als estudis, ja que de tutories, se n’han fet sempre, sinó que implica sistematitzar-ne la implantació als diferents estudis. Representa també posar en pràctica “la gestió de l’estudiant que fem a la UVic-UCC en tot el seu recorregut a la Universitat, situant-lo al centre, i destinant-hi molts esforços i recursos”. Això es concreta amb la designació d’un tutor per a cada estudiant i amb la definició de punts de trobada periòdics, individuals o en petits grups, que permetin fer aquest seguiment personalitzat.

La sistematització de les tutories es fa de manera diferent a cada centre, però des del Vicerectorat d’Ordenació Acadèmica s’han establert algunes recomanacions, com la indicació que cada tutor tingui a càrrec seu un màxim d’una vintena d’estudiants. Una altra de les prioritats és que cada tutor s’encarregui de seguir els estudiants que té assignats durant tota la seva etapa universitària. “Entenem”, diu Pinyana, “que el tutor ha de conèixer l’estudiant i esdevenir una persona que li sigui propera, de manera que aquest acompanyament curs rere curs li permeti veure’n l’evolució, conèixer-lo bé i generar un clima de confiança”. Durant les tutories, afegeix la vicerectora, “es tracten aspectes personals i fins i tot confidencials, i per a l’estudiant és millor que l’interlocutor sigui sempre el mateix”. Per tot plegat, el professorat que exerceix de tutor té assignades unes hores de treball per a aquesta tasca en el seu encàrrec docent.

L'objectiu del PAT és que cada estudiant tingui un tutor referent durant tot el seu recorregut universitari, algú amb qui pugui tractar aspectes acadèmics i personals

Malgrat aquest context comú per a l’aplicació del PAT, cada centre pot fer les variacions que consideri necessàries per oferir el millor acompanyament possible als estudiants. Així, podem trobar centres que assignen deu estudiants a cada tutor, o que designen com a tutor el coordinador dels estudis o una única persona per a tot un grup. N’hi ha d’altres que canvien cada curs la persona que fa el seguiment de l’estudiant. En tot cas, i sigui quin sigui el desplegament del PAT, l’objectiu és que cada estudiant de la Universitat tingui una persona referent com a tutora, a la qual “si té alguna dificultat o algun tema per resoldre, sap que s’hi pot adreçar”.

Proactivitat en la tutoria

Un altre dels objectius del PAT de la UVic-UCC és que no calgui esperar que l’alumne tingui un problema perquè hi hagi una trobada amb el tutor, sinó que sigui aquesta figura la que propiciï el contacte, que “generi espais per poder parlar amb l’estudiant i que després sigui aquest qui decideixi si vol fer-ne ús o no”. De fet, cal tenir clar que la tutoria és voluntària i que cap estudiant està obligat a assistir-hi. Es tracta, diu Pinyana, d’oferir aquesta possibilitat a l’estudiant. Seria ideal, explica, “que hi hagués un terme mitjà i que la voluntat de trobar-se fos per ambdues parts”.

Tutoria

En el marc del PAT s’ofereixen també altres eines de suport a l’estudiant per atendre problemes de tipus pedagògic (dislèxia o discalcúlia, per exemple), psicològics o psiquiàtrics. És un servei molt més especialitzat, que no fa el tutor sinó un professional vinculat als serveis d’atenció i suport psicològic a l’estudiant que hi ha a cada centre. Les tutories poden servir per identificar persones que necessiten aquestes eines o que se’n podrien beneficiar, i suggerir-los que acudeixin al servei.

Fidelitzar l’estudiant des del primer moment

L’acompanyament dels estudiants a la institució es fa des que arriben per primer cop a la UVic-UCC, moment en el qual, segons explica Pinyana, “ja treballem perquè se sentin acompanyats, els ensenyem les instal·lacions, i els convidem a sessions informatives sobre el seu pas per la Universitat”. Durant el grau, es fa tot l’acompanyament a través de les tutories, però també per mitjà de les pràctiques, en què a banda del tutor habitual, tenen designat un tutor de pràctiques al qual també poden recórrer, fins i tot, si les fan a l’estranger. En l’etapa final dels seus estudis, l’acompanyament, peça clau per a la fidelització de l’estudiant, se centra en l’àmbit de la inserció laboral i en l’assessorament acadèmic per continuar formant-se i especialitzant-se en el seu àmbit professional.

Indicadors del PAT

Per fer el seguiment de la implantació i del compliment d’objectius del PAT al conjunt de la UVic-UCC s’han establert alguns indicadors, com el nombre de graus universitaris en què s’està desplegant, la xifra de centres, i el nombre d’estudiants a què arriba, o de sessions i tutories que es fan a cada centre. A banda, es recolliran dades de l’índex de satisfacció, tant dels estudiants com dels docents. En aquest sentit, s’està planificant la creació d’un focus group d’estudiants perquè valorin, a finals d’aquest any acadèmic, la seva experiència amb les tutories per tenir informació de primera mà sobre com ha d’anar evolucionant la implantació del PAT a partir de les opinions dels seus beneficiaris, que són els estudiants.

El Pla d’acció tutorial de la UVic-UCC, a més, connecta i va més enllà dels requeriments qualitatius que, en la línia d’acompanyament a l’estudiant, estableix l’Agència de Qualitat Universitària de Catalunya (AQU Catalunya).

El Pla d’acció tutorial a la UVic crea un paraigua comú, i dota d’eines i recursos els programes d’acompanyament que ja tenia cada facultat

Aquest curs, més de 1.600 estudiants de les quatre facultats de la UVic hauran participat en el Pla d’acció tutorial (PAT) que el campus està desplegant d’acord amb el Vicerectorat d’Ordenació Acadèmica. Però l’acompanyament acadèmic, personal i d’orientació professional als estudiants en aquest campus ve de lluny. La primera facultat a aplicar un programa d’aquestes característiques va ser la de Ciències, Tecnologia i Enginyeries (FCTE) el curs 2009-2010, i en el transcurs dels anys següents, els altres centres també han anat desenvolupant models de mentoria propis.

En el cas de la FCTE, la seva degana, Malu Calle, explica que des de l’inici “s’ha volgut que el tutor sigui una figura referent que acompanyi l’estudiant al llarg de tota la seva vida universitària, per ajudar-lo a resoldre dubtes sobre el procés d’aprenentatge, a millorar el rendiment i, també, a evitar possibles abandonaments”. Quinze cursos després, a tots els estudiants de la facultat, el primer dia se’ls adjudica un tutor amb qui faran, de mitjana, tres reunions per curs, que podran ser més si un o altre ho considera necessari.

A més, ja fa sis anys la mateixa facultat va desenvolupar una aplicació informàtica per fer un seguiment continuat i efectiu de cada estudiant. Aquesta eina informàtica, que s’ha anat perfeccionant, és l’entorn en què el tutor registra les trobades i les conclusions que se’n deriven, consulta els resultats acadèmics, interactua amb els professors i fa derivacions a serveis específics, com el de Suport a l’Estudiant, assegurant així la màxima confidencialitat i la traçabilitat de cada acció.

L’aplicació informàtica, a més, ha estat l’embrió per engegar, aquest curs, un Pla d’acció tutorial transversal per a les quatre facultats del Campus Vic. Aquest, segons explica Carles Parés, adjunt al Vicerectorat d’Ordenació Acadèmica per a Estudiants i Comunitat, “estableix un marc comú a partir del qual cada centre s’adapta en funció del model que ja tenia implantat i de la seva realitat específica”.

En el cas de la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC), per exemple, aquest curs són els estudiants de primer de Periodisme els que entren al nou PAT. En aquesta facultat, i en funció del grau, els tutors poden tenir continuïtat al llarg dels quatre anys que duren els estudis o poden canviar cada curs. Sigui amb una fórmula o amb l’altra, i a partir de tutories individuals, sessions grupals o coordinacions amb els delegats, “es busca que el tutor conegui la idiosincràsia del curs, sigui vist per cada estudiant com a algú proper i, alhora, doni resposta al que els preocupa a cada moment, que canvia de primer curs, quan entren al món universitari, a quart, quan miren cap al món laboral”, explica Josep Burgaya, degà de la FEC.

Pel que fa a la Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia (FETEP), enguany fa una prova pilot amb els estudiants de primer curs de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE), però també disposa d’un pla propi que, en paraules de la degana, Mila Naranjo, té tres grans pilars: “L’acollida inicial i l’acompanyament al llarg del primer curs per conèixer els serveis, les activitats i les dinàmiques de la universitat; la combinació de tutories grupals i individuals per promoure la cohesió social dels grups classe sense deixar de banda l’acompanyament personalitzat, i les jornades ‘I després del grau, què?’, adreçades als estudiants de darrer curs”.

Finalment, la Facultat de Ciències de la Salut i del Benestar (FCSB), aquest curs ha iniciat un model de mentoratge amb els estudiants de primer curs de tots els graus. En aquest centre, en què el nombre d’alumnes per curs sol ser més nombrós, s’ha optat per un sistema de tutories grupals, en les quals “cada classe té la figura d’un mentor referent, que acompanya els estudiants perquè s’adaptin a l’entorn universitari, superin amb èxit totes les assignatures i rebin orientació acadèmica i personal”, explica la degana, Míriam Torras. El treball coordinat entre mentors i professors es concreta en sessions individuals, si és necessari.

El desplegament del PAT a la UVic, conclou Carles Parés, crearà de forma progressiva un paraigua comú i aglutinador de les iniciatives que cada facultat ja duia a terme en aquesta direcció. Però no només això: “Posarà en evidència els acompanyaments que de manera més informal, i sovint a iniciativa pròpia, ja feien molts professors i dels quals no quedava constància”. Segons Parés, aquest model comú permetrà “donar més eines i obrir nous canals per vehicular una atenció que ja s’estava oferint, reconèixer una feina que ja feia el professorat i, també, reforçar el model d’acompanyament personalitzat, que és segell i marca pròpia de la UVic”.

Més de 2.000 estudiants beneficiats pel Pla d’acció tutorial al Campus Manresa

Va ser l’any 2009, quan la Fundació Universitària del Bages va elaborar el seu primer Pla d’acció tutorial (PAT). La que en va ser responsable aleshores, l’actual vicerectora del Campus Manresa, Sílvia Mas, explica que es va fer aquesta aposta “per posar l’estudiant al centre i per aconseguir que cadascun d’ells tragués el màxim potencial del seu pas per la Universitat”. Aquell primer pla, que ha anat evolucionant amb els anys, ja contemplava un acompanyament personalitzat al llarg de tots els estudis.

El contacte constant permet detectar a temps problemes que podrien derivar en un abandonament dels estudis

En el cas del Campus Manresa, el PAT contempla l’assignació d’un tutor o mentor que acompanya l’estudiant durant tots els estudis amb l’objectiu “d’activar tot el seu potencial i fer brillar les seves capacitats”. El tutor és la persona de referència de l’estudiant i és qui s’encarrega de derivar-lo a un professional d’un altre àmbit en el cas que la situació ho requereixi. Aquest contacte constant permet detectar “a temps problemes que podrien derivar en un abandonament dels estudis”.

El PAT d’UManresa parteix de cada cas individual, i s’adapta a cada estudiant i a cada etapa acadèmica. Per això, explica Sílvia Mas, és diferent de primer, quan es treballa més per la integració, que a segon, tercer o quart curs del grau, quan el treball de tutoria se centra més en temes d’orientació sobre la tria d’assignatures optatives, les estades de pràctiques o temes de mobilitat internacional.

A primer curs, el protocol d’UManresa estableix que cada alumne tingui tres entrevistes amb el tutor. La primera, a l’inici de curs, per donar a conèixer el sistema de tutorització i resoldre dubtes. La segona trobada es fa quan ha finalitzat el primer semestre, per valorar-lo i preparar el següent. Quan acaba el curs, alumne i tutor es tornen a trobar per valorar de manera global el rendiment acadèmic i per encarar el segon curs.

A segon i tercer curs, el tutor es posa a disposició de l’alumnat per atendre personalment les persones que ho sol·licitin. A més, si el tutor percep que el rendiment acadèmic ha baixat o es detecta algun problema, proposa una entrevista individual. A final de curs se’n fa una altra per valorar el curs i orientar el següent.

Grup de Fisioteràpia

Durant el darrer curs dels estudis de grau, no hi ha cap protocol establert pel que fa al nombre d’entrevistes. Com a segon i tercer, el tutor ofereix un horari d’atenció per als alumnes que vulguin mantenir tutories individualitzades. El PAT contempla, per a aquest curs, una acció adreçada a tancar l’etapa formativa de grau, en què es treballa l’orientació professional o de formació de postgrau, i es promou la continuïtat de la relació amb la Universitat a través del programa Alumni.

Pel que fa als estudiants de nou accés, el curs 2023-2024, el Pla d’acció tutorial va arribar a 559 estudiants de grau, a 33 de màster universitari i a 106 de cicles formatius de grau superior. A la resta de cursos, el PAT va incidir en 1.540 estudiants de grau i en 86 de cicles formatius.

Elisava incorpora una nova app al Pla d’acció tutorial per millorar el seguiment i l’acompanyament de l’estudiantat

El Pla d’acció tutorial (PAT) a Elisava es va implementar el curs 2021-2022 amb l’inici de les titulacions de Disseny i Enginyeria. Aquest pla, tot i adaptar-se al model de la UVic-UCC, ja es desenvolupava en les titulacions prèviament a la seva entrada a la federació universitària. Durant el curs 2024-2025, s’hi han introduït millores per ajustar-lo millor a la realitat dels estudis, de la comunitat universitària (estudiants, i personal docent i investigador) i a les necessitats de les aules, segons el Pla de millora de la qualitat.

El PAT forma part del Pla d’orientació i acció tutorial (POAT), que sistematitza les accions d'informació i orientació per acompanyar els estudiants des de l’inici dels seus estudis fins a la seva inserció laboral. Aquest pla inclou assessorament durant tot el recorregut acadèmic: des de la presentació de l’oferta formativa fins a la tria d’assignatures, mencions, mobilitat internacional, pràctiques externes i la gestió del treball de fi de grau (TFG). També es manté el contacte durant l’etapa de postgrau a través d'Elisava Alumni i la borsa de treball. Aquest curs 2024-2025 arribarà a 1.087 estudiants, amb el suport de 98 tutors i tutores.

El PAT es concentra en l’acompanyament acadèmic i personal dels estudiants per garantir-ne l’èxit acadèmic. Els tutors i tutores ofereixen suport personalitzat per abordar situacions que puguin afectar el rendiment acadèmic, com problemes personals o familiars, necessitats educatives especials, compatibilitat entre estudis i esport d’alt nivell, o bé en casos de baixa temporal o abandonament d’estudis. A més, s’ofereix un seguiment acadèmic, especialment en els casos d’un rendiment insuficient, amb l’objectiu de facilitar la progressió acadèmica i el compliment de les normatives de permanència.

Elisava. Presentació del Pla d’Acció Tutorial als docents d’Elisava
El model de tutoria d’Elisava, gràcies al Projecte d’acolliment i acompanyament de l’alumnat, es basa en la figura del tutor com a punt de contacte entre l’estudiant i la Facultat, tant per a qüestions acadèmiques com personals. La comunicació entre alumne i tutor és bidireccional, i pot ser iniciada per qualsevol de les dues parts en funció de les necessitats. La Unitat de Coordinació de Grau també hi té un paper rellevant, tenint en compte que assessora els estudiants sobre aspectes organitzatius i normatius, i facilita reunions semestrals entre representants d’estudiants i la direcció.
La comunicació entre alumne i tutor és bidireccional i pot ser iniciada per qualsevol de les dues parts en funció de les necessitats

Finalment, s’està treballant en el desenvolupament d’una aplicació web que permetrà registrar i gestionar tota la informació acadèmica i de benestar dels estudiants tutoritzats, garantint la màxima confidencialitat de les dades. Aquesta eina facilitarà la gestió de tutories, l’enviament de missatges, l’organització del calendari i l’accés a materials. A més, els estudiants podran sol·licitar tutories i rebre notificacions mitjançant l’app Elisava Life.

El Pla d’acció tutorial de Medicina contempla una preparació específica per al MIR

El Pla d'acció tutorial (PAT) de la Facultat de Medicina està estructurat a través del Programa de suport a l'estudiant (PSE-FM), creat per acompanyar els estudiants durant tot el grau i contribuir al seu desenvolupament personal, acadèmic i professional. Aquest programa s’adapta a les necessitats de cada grau i combina la tutorització, la mentoria, el suport acadèmic i la preparació professional, oferint una orientació integral que cobreix diverses àrees.

El programa inclou la mentoria, que es duu a terme per part dels tutors mentors, professors amb experiència i vocació tutoritzadora. Aquest suport comença als primers cursos del grau, especialment en aquells casos en què es detecten necessitats acadèmiques o emocionals. Sovint, l’inici de la vida universitària pot ser un període d’adaptació, i els tutors mentors ofereixen seguiment i recomanacions a aquells estudiants que presenten dificultats en l’adaptació als nous mètodes d’estudi o avaluació. A partir del tercer curs, cada estudiant té un tutor mentor assignat, que l’acompanya fins a la finalització del grau. Aquest acompanyament inclou tant la tutorització acadèmica, amb una avaluació contínua de les pràctiques clíniques, com la mentoria, que orienta els estudiants en el seu recorregut acadèmic i professional, ajudant-los a millorar l’aprofitament dels estudis i a adaptar-se a l’entorn assistencial. Els tutors també estan atents a detectar possibles necessitats personals o acadèmiques i deriven els estudiants als recursos disponibles, com el Programa d'optimització del rendiment acadèmic, el Programa de preparació del MIR o serveis d'atenció psicoemocional.

El PSE-FM inclou el Programa d'optimització del rendiment acadèmic, que té com a objectiu ajudar els estudiants a adaptar-se al model formatiu del grau i millorar les seves tècniques d'estudi. Aquest programa ofereix tutories grupals, en les quals es treballen aspectes específics com la metodologia d'estudi per a cicles clínics o tècniques d’examen. A més, els estudiants també poden sol·licitar tutories individuals si necessiten ajuda per millorar el seu rendiment acadèmic, o bé seguir les recomanacions del PSE-FM per rebre un seguiment més personalitzat.

El PSE-FM inclou tutories grupals i individuals per treballar la metodologia d’estudi i tècniques d’examen

Un altre dels elements del PAT a la Facultat de Medicina és el Programa de preparació del MIR que es va implementar el curs 2020-2021. Aquest programa acompanya els estudiants durant els sis anys del grau, amb l’objectiu que arribin a l’examen MIR amb la màxima confiança i seguretat. Al llarg del grau, els estudiants practiquen progressivament el format d'examen tipus test, molt similar al del MIR, i participen en seminaris dissenyats per perfeccionar la tècnica d’examen. També es fan simulacres d'examen a cinquè curs, que permeten avaluar l’estratègia de cada estudiant davant d’un examen real. Finalment, a sisè curs, es proporcionen tutories específiques que orienten els estudiants en la preparació final de l’examen.

Tutoria MIR
Finalment, el PSE-FM inclou un servei d’atenció psicoemocional per als estudiants que sol·licitin suport davant problemes emocionals o psicològics, com ara el burnout, estrès o trastorns mentals. En aquests casos, els tutors poden derivar els estudiants als serveis especialitzats de suport a la salut mental de la UVic-UCC o a la Fundació Galatea, garantint així que rebin l'ajuda necessària per gestionar aquestes situacions.

Comparteix: