Centre Tecnològic BETA, deu anys de recerca per a un món rural més sostenible

Comparteix:

  • El centre de la UVic-UCC compleix una dècada havent-se convertit en un referent en l’àmbit de la bioeconomia circular, l’ecologia aplicada i els sistemes agroalimentaris sostenibles
  • Avui té una plantilla de 110 treballadors, està participant en 45 projectes europeus i té un pressupost anual de 6 milions d’euros

El 14 de novembre de 2014, fa deu anys, es va fundar el Centre Tecnològic BETA (Biodiversitat, Ecologia, Gestió Ambiental i Alimentària) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Ubicat inicialment a la planta baixa de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries (FCTE), a l’edifici Torre dels Frares del Campus Vic, i amb una plantilla de quatre persones, es posava en marxa amb l’objectiu d’avançar en la recerca que es feia en l’àmbit del medi ambient i la sostenibilitat a la Universitat.

En l’actualitat, el CT BETA és un centre reconegut internacionalment, amb una àmplia experiència en transferència de coneixement a les empreses, i en la participació i coordinació de projectes europeus, i també altament actiu en diverses iniciatives amb impacte al territori català. D’una banda, el seu objectiu és posar la recerca i la innovació al servei dels territoris rurals per ajudar-los a ser més sostenibles i competitius. D’altra banda, vol ser un actor útil en l’àmbit de la integració de la sostenibilitat ambiental, econòmica i social, tant per a les empreses de diversos sectors econòmics —en especial, de l’agroalimentari— com per a l’administració pública, el món acadèmic i la societat en general.

El CT BETA contribueix de manera significativa a posicionar la Catalunya Central com un pol de coneixement i sostenibilitat

El CT BETA no només és un referent internacional, sinó que també exerceix un paper clau en la projecció de la UVic-UCC a la ciutat de Vic, i al conjunt del territori d’Osona i la Catalunya Central. El centre contribueix de manera significativa a posicionar aquesta regió com un pol de coneixement i sostenibilitat, capaç d’atraure talent internacional i d’apropar-lo a les necessitats locals. Així mateix, reforça el teixit productiu del territori, especialment en el sector agroalimentari, amb una aposta ferma pel desenvolupament sostenible i la competitivitat.

Projectes nacionals i internacionals

Membre de la Xarxa de Centres TECNIO de Catalunya des dels seus inicis, el CT BETA participa cada any en nombrosos projectes de recerca nacionals i internacionals, un terç dels quals coordinats pel centre mateix. Fins ara ha participat en 62 projectes europeus i més de 20 projectes nacionals, i també ha col·laborat amb més de 50 empreses, la majoria catalanes, en més de 100 projectes de transferència de coneixement.

També destaquen els lligams del centre amb l’administració pública, amb la qual durant aquests deu anys ha estat col·laborant activament en diversos projectes estratègics, com ara el suport a la coordinació de la Taula per a la Gestió Sostenible de la Ramaderia a Osona, redactant propostes per als plans de gestió de Catalunya dels fangs de depuradora o del digestat provinent de les plantes de biogàs; l’impuls de projectes estratègics territorials, com Osona Biocircular; l’assessorament a governs locals a través del Programa SIMIL, o l’impuls de la Plataforma Catalana de Nutrients.

Fins ara el CT BETA ha participat en 62 projectes europeus i més d’una vintena de nacionals, i ha col·laborat amb més de 50 empreses, amb les quals s’han superat els 100 projectes de transferència de coneixement

Sergio Ponsá, director del CT BETA, explica que la raó de ser d’aquest centre, integrat per un equip científic pluridisciplinari, és “poder ser un centre de referència per al sector agroalimentari català, que aporti coneixement al territori, pugui entendre les seves necessitats i desenvolupi projectes que acabin tenint un impacte real”. Laia Llenas, subdirectora del centre, afegeix que “les persones de l’equip del BETA són l’eix principal del projecte, ja que sense la seva motivació, implicació i tasca no haguéssim pogut arribar fins aquí”.

Perspectives de creixement

En aquests deu anys, el CT BETA no només ha anat augmentant les seves unitats científiques i àmbits de treball, adaptant-se a les necessitats dels diversos actors i sectors amb els quals treballa, així com considerant les diverses estratègies polítiques nacionals i internacionals, sinó que també ha crescut físicament. Primerament, amb el trasllat a Can Baumann, el juliol de 2021, on actualment ocupa 1.260 m². A més, des de l’any 2019 té 5.000 m² de superfície de camps experimentals, cedits per l’Ajuntament de Vic, per a la realització d’assajos agronòmics, i actualment s’està treballant per poder doblar aquesta superfície. També, aviat, s’inaugurarà una ampliació d’espais al mateix recinte de Can Baumann, unes noves instal·lacions que se sumaran a les actuals i que tindran una superfície de 1.700 m², per acollir més despatxos i espais per a plantes pilot.

A més, el CT BETA està treballant per desplegar la seva activitat en nous àmbits i també en altres punts estratègics del territori català, que li permetran ser més competitiu i incrementar el seu impacte.

Per una banda, el centre ha establert una dinàmica de col·laboració amb el grup de recerca BiBio del Museu de Ciències Naturals de Granollers, que fins al moment ha permès promoure i compartir de manera conjunta alguns projectes relacionats amb l’estudi de la biodiversitat, el desenvolupament de bioindicadors i la ciència ciutadana. “Estratègicament, es tracta d’una iniciativa de gran valor per al CT BETA, ja que li obrirà la porta a altres territoris i iniciatives, que reforçaran la seva aposta per treballar en l’àmbit de la biodiversitat i l'impacte del canvi climàtic des de nous espais i àmbits de treball”, afirma Sergio Ponsá.

Granollers

Per altra banda, ha arribat a un acord amb l’empresa Fertilizantes del Ebro (FERTIEBRO) i el Grup Tervalis per tal de disposar tant de despatxos com de laboratoris a les instal·lacions de FERTIEBRO a Soses (el Segrià). Segons Laia Llenas, “aquest és un pas altament rellevant per al centre, ja que no només permetrà enfortir la col·laboració i les relacions estratègiques amb una empresa de fertilitzants clau en l’àmbit català, sinó que també facilitarà poder començar a treballar de manera més activa amb les terres de Lleida, un territori amb reptes molt equivalents amb els de la Catalunya Central”. Ja avui en dia, es disposa del finançament de tres projectes europeus a les terres de Lleida (Balaguer, Menàrguens i Soses), que, assegura Llenas, “permetran començar a establir les bases de treball en aquest territori i faran que el CT BETA tingui inicialment almenys quatre treballadors a temps complet a Lleida”.

A més, en el marc de la seva activitat relacionada amb la gestió i conservació de les nidificacions de tortuga marina a l’oest del Mediterrani, també s’està treballant amb l’Ajuntament de Roses per tenir, a curt termini, un espai propi en aquest municipi. La possibilitat de disposar d’un espai a Roses ajudarà a desenvolupar millor aquesta línia de treball, a través de la qual el CT BETA presta servei i assessorament directe a administracions locals, nacionals i europees sobre una problemàtica molt concreta causada per l’escalfament global i el seu impacte a la regió del Mediterrani.

Camps d’expertesa

Tecnologies Ambientals i Bioeconomia Circular

Les tecnologies ambientals són el nucli de les activitats de recerca del CT BETA, que se centren en el tractament i la valorització de residus sòlids, líquids i gasosos procedents de diverses fonts. El CT BETA aplica el concepte de biorefineria, combinant tecnologies per avançar cap al tractament de residu zero.

Ecologia Aplicada i Canvi Global

El CT BETA treballa en aquesta unitat per entendre com els processos ecològics es poden utilitzar per desenvolupar solucions innovadores basades en la natura per abordar els efectes adversos del canvi global, incloent-hi tant el canvi climàtic com els impactes antropogènics. Aquesta unitat opera dins del marc general del One Health.

Sistemes Agraris i Alimentaris Sostenibles

Des d’una perspectiva holística, el CT BETA treballa per augmentar la resiliència dels sistemes agrícoles, desenvolupar estratègies per adaptar-se i mitigar els impactes del canvi climàtic en l'agricultura, i promoure la bioeconomia circular per garantir la seguretat alimentària i millorar la salut del sòl.

Comptabilitat i Optimització de la Sostenibilitat

El CT BETA desenvolupa i aplica metodologies per avaluar la sostenibilitat de sistemes complexos, treballant sobre una base científica amb indicadors ambientals, econòmics i socials, i adoptant una perspectiva holística per entendre les possibles conseqüències ambientals de diferents escenaris alternatius.

Transició Verda i Digital

Mitjançant aquesta unitat, el CT BETA busca contribuir a la transformació verda i digital del sector agroalimentari, desenvolupant aplicacions web i altres solucions digitals que ajudin el sector a assolir els seus objectius de sostenibilitat.

Governança per a la Sostenibilitat

El CT BETA cerca augmentar l'impacte de la recerca i la innovació en l’àmbit local, regional, europeu i internacional, i crear sinergies entre tots els agents implicats, amb un enfocament especial en els responsables polítics involucrats en el desenvolupament de noves polítiques ambientals.

Transferència, Projectes Territorials i Sectorials

Aquesta unitat transversal del CT BETA treballa per promoure la transferència de coneixement i innovació del centre tecnològic cap als actors del sector agroalimentari, especialment a les regions catalanes, incloent-hi tant empreses privades com administracions públiques.

Biodiversitat i Bioindicació

Aquesta unitat s’hi incorporarà el 2025 en col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers, per promoure el coneixement de l’estat de la natura a partir d’una estructura formada per investigadors i voluntariat. El CT BETA busca l’eficiència en l’aplicació d’aquest banc de dades en la gestió del territori.

El CT BETA vist per dins
Joan Colon Jordà

Joan Colón Jordà, investigador del CT BETA des del 2014

“Per mi el CT BETA és una història d’èxit grupal, en què l’oportunitat, les ganes, l’esforç, el suport de persones clau i, perquè no dir-ho, la sort es troben per construir un projecte de referència en el món de la recerca i el seu vincle amb el territori. Després de deu anys de feina incansable i de passar per moments bons i també de dolents, és bonic mirar enrere i recordar com va començar el projecte: literalment amb quatre investigadors, sense pocs més recursos que les ganes de tirar endavant un projecte de vida i el convenciment que fer ciència d’una altra manera era possible. Ara toca mirar el futur amb ganes i il·lusió, amb molts reptes al davant i pensant en les noves generacions (tant dins del BETA com fora), que hauran de fer un pas endavant per construir el món que volem i ens mereixem.”

Nagore Guerra Gorostegi

Nagore Guerra Gorostegi, investigadora del CT BETA des del 2016

“Durant aquests vuit anys al CT BETA, he viscut el creixement i la consolidació del centre, estructurant-nos segons el coneixement dels investigadors i potenciant la nostra capacitat per abordar els reptes des d’una visió molt holística. Al llarg d’aquest temps, l’evolució del centre ha estat increïble: el creixement ens ha permès ampliar tant l’equip com les instal·lacions, donant-nos més capacitat per oferir solucions tecnològiques i estratègiques en desenvolupament rural sostenible i protecció del medi ambient. Continuem treballant de manera cohesionada, amb una estreta col·laboració amb els sectors agroindustrials i amb l’objectiu ferm d’oferir solucions sostenibles i significatives per a la societat.”

Mercè Boy Roura

Mercè Boy Roura, investigadora del CT BETA des del 2017

“Poca gent es podia imaginar quan es va crear el CT BETA que podia créixer tant, i tan ràpid. El BETA ha estat i és un exemple d’esforç, motivació i molta dedicació d’un grup de persones joves (ara potser ja no tant…) que han trobat aquí una porta oberta d’oportunitats per créixer professionalment i desenvolupar projectes de tota classe. A mi m’agradaria destacar el fet que el BETA sigui al costat de casa, a Vic, a la comarca d’Osona, lluny de les grans capitals, on normalment es concentren centres com aquest. Per mi és un plaer poder treballar des d’Osona en projectes d’investigació i innovació, participar en projectes europeus, i en temes tan rellevants com la sostenibilitat i l’economia circular, visibilitzant les necessitats dels territoris rurals i aportant solucions a alguns dels reptes que té la comarca.”

Lorenzo Proia

Lorenzo Proia, investigador del CT BETA des del 2018

“Els sis anys al CT BETA han canviat radicalment i per sempre la meva visió sobre la recerca i la innovació, gràcies a un model que ha sabut trencar de manera irreversible la dinàmica que jo coneixia del món acadèmic. L'èxit més gran d’aquests anys del centre, des del meu punt de vista, ha sigut ser fidel al seu compromís ferm d’oferir a joves investigadors i investigadores una oportunitat de desenvolupament professional consolidat en l'àmbit de la recerca i la innovació. Aquest èxit rotund és encara més rellevant si es considera que ha pogut comptar només amb les ganes, la dedicació i els esforços d'un grup reduït d'investigadors visionaris que han perseverat per voler fer d’aquest somni una realitat. Tot i el creixement exponencial del centre, l’equip humà ha aconseguit mantenir-se fidel als seus valors i la seva missió, fent així el futur del centre encara més prometedor.”

Mireia Aguilera Rodà

Mireia Aguilera Rodà, gestora de la recerca al CT BETA des del 2017

“Per mi, formar part d’aquest projecte com a professional de la gestió de la recerca ha estat un repte apassionant, que m’ha enriquit tant en l’àmbit d’aprenentatge com de professionalització, i m’ha donat les eines per contribuir amb efectivitat al creixement d’aquest centre que tant significa per a nosaltres. Formar part d’aquest creixement exponencial ha implicat adaptar-se constantment a reptes de gestió que normalment es desplegarien en anys, però que han permès a tot l’equip aprendre de manera contínua, amb flexibilitat i resiliència. Molts dels professionals que avui en formem part hem crescut junts gràcies al BETA, i tenim la certesa que continuarem creixent impulsats per la seva dinàmica. És un orgull haver estat part del camí des de pràcticament els inicis, quan tots cabíem al voltant d’una única taula rodona a l’hora de dinar, compartint paelles en dissabtes de feina i celebrant cada petit èxit. Aquests records em fan veure que el BETA és molt més que un centre de recerca: és una comunitat de persones compromeses que treballen amb un somni comú.”

Comparteix: