- L’aprenentatge servei (ApS) esdevé una potent metodologia educativa que combina en un sol projecte l’aprenentatge acadèmic amb les necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo
- En els ApS del grau en Educació Social, s’hi treballen valors com la solidaritat, la responsabilitat i el compromís amb la societat, alhora que s’hi aprenen la importància de l’escolta activa, la planificació, el lideratge i l’adaptabilitat
- El Laboratori d’Innovació Social i Digital (LISD), liderat per la UVic-UCC, planteja reptes socioeducatius que s’inclouen en diferents assignatures del grau en Educació Social en forma d’ApS

Estretament relacionat amb el seu compromís social, les universitats aposten cada vegada més per formar professionals acadèmicament ben preparats que alhora estiguin connectats amb la realitat social i les necessitats de la comunitat que els envolta. Aquest fet no només els ajuda a desenvolupar competències socials i de lideratge, sinó que també els prepara per ser ciutadans responsables i implicats, al mateix temps que permet que les universitats contribueixin activament al benestar de la societat.
Fruit d’aquest interès, sorgeixen propostes com l’aprenentatge servei (ApS), una potent eina educativa que combina l’aprenentatge acadèmic amb el servei a la comunitat. Es tracta, com recull Antoni Portell, representant de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) a la Permanent de la Xarxa d’Aprenentatge Servei de les Universitats Catalanes (ApSuCat), “d’una proposta docent que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte, de manera que es converteix en un instrument de formació integral de l'estudiant sobre la base de necessitats reals de l’entorn”.

«L’aprenentatge servei és una proposta docent que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte, de manera que es converteix en un instrument de formació integral de l'estudiant sobre la base de necessitats reals de l’entorn»
La metodologia de l’ApS en l’Educació Social
L’ApS, que es desplega en diverses titulacions de la UVic-UCC, pren un sentit especial en el grau en Educació Social, tenint en compte que forma professionals que desenvoluparan la seva feina donant resposta a les demandes d'accés a la cultura, al benestar i a la participació en la vida social de col·lectius amb risc d'exclusió social.
L’ApS proporciona a l’estudiantat d’aquesta titulació l’oportunitat d’aprendre a partir d’una pràctica real, vinculada a la comunitat i les seves necessitats. Així, “els estudiants treballen amb col·lectius diversos, com joves, persones grans o comunitats en situació de vulnerabilitat, i poden aplicar-hi els conceptes teòrics adquirits”, assenyala Mar Beneyto, coordinadora, juntament amb Itxaso Tellado, del grau en Educació Social que s’imparteix a la UVic-UCC. Destaca, igualment, que “s’hi treballen valors com la solidaritat, la responsabilitat i el compromís amb la societat”, alhora que els estudiants aprenen “la importància de l’escolta activa, la planificació, el lideratge i l’adaptabilitat, així com altres competències clau per caminar cap a la inclusió social”.

«En l’ApS, s’hi treballen valors com la solidaritat, la responsabilitat i el compromís amb la societat, i s’hi aprenen l’escolta activa, la planificació, el lideratge i l’adaptabilitat»
A més, també contribueix a formar-los com a individus actius i reflexius pel que fa a les necessitats de l’entorn. En aquest sentit, Itxaso Tellado assenyala que “d’una banda, enriqueix la seva capacitat crítica, perquè observen les desigualtats socials i les barreres d’inclusió social”, mentre que “de l’altra, incrementa la seva capacitat d’innovació i lideratge, en aportar estratègies per millorar les condicions de les persones”.
«L’ApS també enriqueix la capacitat crítica dels estudiants, i incrementa la seva capacitat d’innovació i lideratge»
Sinergia entre el grau en Educació Social i el Laboratori d’Innovació Social i Digital
Les propostes d’ApS del grau en Educació Social sorgeixen de la col·laboració entre la Universitat, les entitats i la comunitat del territori. En tot aquest procés, hi té un paper actiu el Laboratori d’Innovació Social i Digital (LISD), situat al barri del Remei Vic, un projecte social, educatiu i digital, liderat per la UVic-UCC, que estudia, analitza i identifica les desigualtats sociodigitals presents al territori.

A través dels resultats de la investigació i amb la participació dels agents de la comunitat, el LISD promou activitats per a la cohesió social, la participació ciutadana i la competència digital, que es concreten en l’acompanyament en projectes d’aprenentatge servei, tallers i formacions en l’àmbit sociodigital.
Com indiquen les coordinadores del grau, des del LISD, es plantegen una sèrie de reptes socioeducatius que s’aprofiten en diferents assignatures com una oportunitat d’ApS, ja que permeten vincular la teoria amb la pràctica. Posteriorment, els estudiants s’organitzen per aportar-hi propostes socioeducatives, que són supervisades per professionals de les entitats, que guien l’alumnat en la presa de decisions i la implementació de les iniciatives. També destaquen el fet que al llarg del procés s’intenta mantenir una relació tan horitzontal com sigui possible entre estudiants i participants de les entitats, alhora que es procura que les actuacions que es porten a terme es creïn conjuntament, i que tinguin una mirada inclusiva i amb perspectiva de gènere interseccional.
Es procura que les actuacions tinguin una mirada inclusiva i amb perspectiva de gènere interseccional
Propostes d’ApS amb entitats de la comarca
L’estudiantat del grau en Educació Social de la UVic-UCC participa des de fa un temps en diverses propostes d’ApS amb entitats d’Osona de l’àmbit de l’educació, la joventut, la gent gran i la salut mental.
Al llarg dels dos cursos anteriors, els projectes desenvolupats es van centrar especialment en infants i joves, i les seves famílies. En aquest marc es van dur a terme diferents iniciatives, com l’Acompanyament Transició Digital de 6è de Primària a 1r d’ESO, amb el Col·legi Sagrat Cor de Jesús de Vic, una proposta de tallers i activitats per potenciar les competències digitals en l’àmbit escolar dels infants de 6è de primària en el seu pas cap a secundària. També, el Qüestionari Digital Inclusiu per a les Famílies, amb l’Escola La Sínia, per a la creació d’un formulari digital per poder demanar l’opinió i les necessitats escolars a les famílies d’un centre educatiu d’alta complexitat.
L’estudiantat del grau en Educació Social de la UVic-UCC participa des de fa un temps en diverses propostes d’ApS amb diverses entitats d’Osona

Ja més destinada a joves, destaca la Gimcana Digital per al Coneixement del Territori, amb l'Associació Casal Claret, consistent en la creació d’una gimcana digital amb els joves de l’associació, que va permetre a les famílies dels infants de la mateixa entitat conèixer diversos espais de la ciutat de Vic, especialment espais de joc. També, un projecte per fer que l’alumnat de català 2 del Centre de Formació per a Persones Adultes el Montseny pogués utilitzar eines digitals, com jocs i aplicacions, com a recurs per aprendre la llengua catalana, denominat Aplicacions Digitals per a l’Aprenentatge de la Llengua Catalana, desenvolupat amb el CFA Montseny. Igualment, Quina Quina, amb l’Associació Casal Claret, que va possibilitar la creació dels recursos necessaris per a l’organització i el desenvolupament de la Quina de la Festa Major del carrer de la Riera i adjacents de Vic. Així mateix, Trajectòries d’Èxit, una proposta perquè els joves fossin protagonistes de les seves històries d’èxit, en col·laboració amb Vic Jove. I, centrat en l’àmbit de les violències, el projecte de la Falca Feminista, amb La Fera Ferotge, que va consistir en la creació d’una producció sonora contra violències masclistes i LGTBIfòbiques per fer-ne difusió en espais d’oci diürn i nocturn de la comarca d’Osona.
Aquest curs els projectes d’ApS d’Educació Social es focalitzen en l’àmbit de les persones grans i la salut mental. Al llarg del 2024-2025, es desenvolupen projectes com Fotografia per a la Gent Gran, amb el centre de dia Sant Jordi de Vic, perquè els usuaris puguin aprendre a fer fotografies amb el telèfon mòbil. També, amb ASHES hi ha l’ApS Històries de Vida de Dones, en què es preparen unes càpsules audiovisuals sobre dones que van migrar a Catalunya als anys 60-70.

Igualment, es desplega un projecte amb la Residència Mas Vella Terra de Gurb consistent a fer un reportatge sobre com les persones residents entenen i viuen els vincles, denominat, justament, Vincles. I, finalment, hi ha el Memory del Remei, amb el Grup de Dones Grans del Pont, per dur a terme un joc de memòria sobre el barri del Remei per a persones grans i infants.

L’ApS Trajectòries d’Èxit
L’ApS Trajectòries d’Èxit, desenvolupat amb Vic Jove, una entitat que ofereix orientació a joves i en promou la participació en projectes culturals i de lleure, és una proposta sociodigital que es va dur a terme el curs 2023-2024. L’ApS buscava visibilitzar les històries d’èxit del jovent participant per inspirar i motivar altres situacions similars, utilitzant les eines digitals per compartir i difondre aquestes històries de superació.


Cindy Peinado, que va prendre part en aquest ApS el curs passat i que actualment estudia 4t d’Educació Social a la UVic-UCC, destaca el fet que, després d'haver rebut una formació més teòrica durant els anys de carrera, “posar en pràctica aquests coneixements a través d'aquesta metodologia va ser una experiència molt real i desafiant”.
Així mateix, manifesta que aquest projecte també va suposar una oportunitat per treballar en equip i una ocasió per posar-se a prova, en què va experimentar, diu, “la pressió i la responsabilitat de fer un acompanyament de qualitat en un context real”. També li va permetre millorar les seves habilitats per gestionar situacions en temps real, i desenvolupar la capacitat d’adaptació en funció de les necessitats i els objectius.
D’altra banda, prendre-hi part li va fer apreciar més la vida i saber “que totes i tots compartim uns valors i uns objectius de vida molt similars, com ara la felicitat i la cerca de benestar dels nostres éssers estimats”. Pensa que aquest treball és un clar reflex de com a parer seu hauria de ser la societat: equitativa, inclusiva i centrada en les persones.
L’ApS Històries de Vida de Dones
L’ApS Històries de Vida de Dones, amb l’entitat participant ASHES, una associació que treballa per a la integració de les persones en risc d’exclusió social, és una proposta socioeducativa que consisteix a crear petites càpsules audiovisuals per mostrar els elements més rellevants de la vida de vuit dones que durant les dècades dels 60 i 70 van venir a viure a Catalunya des d'Andalusia. Amb aquesta iniciativa es promou la reflexió de les dones sobre la seva pròpia identitat i sobre l’autoconeixement, i es dona protagonisme i reconeixement a aquestes dones, que van ser agents essencials del canvi social i demogràfic que va viure Vic i, concretament, el barri del Remei, durant aquella època.


Adrià Canadell, estudiant de 3r curs del grau en Educació Social a la UVic-UCC, que actualment participa en el desenvolupament d’aquest projecte, destaca els aspectes positius de prendre-hi part. En aquest sentit, opina que “el fet de participar en un ApS permet desenvolupar moltes competències transversals que són essencials per a un educador, al mateix temps que deixa molta llibertat per a la creativitat a l'hora de pensar activitats”.
A més, considera que la col·laboració directa amb els professionals i les persones que passen la tarda a l'associació també li permet obtenir aprenentatges sobre la seva forma de treballar i enfocar l'educació. “Sento que aprenc des de la pràctica i la intervenció directa”, assenyala.
També opina que aquesta participació repercuteix en la seva evolució personal com a ciutadà, tenint en compte que hi desenvolupa moltes competències transversals, i remarca que s’ha adonat que pot fer aportacions a la gent del seu entorn i ser útil a la resta. “Això em fa sentir molt satisfet amb mi mateix”, conclou.