- Un total de cent seixanta persones han seguit el programa des de la seva creació, el 2016
- L’UniversiMés Plus ha suposat un pas més cap a la inclusivitat de la Universitat, amb la incorporació de persones amb discapacitat intel·lectual a les aules de grau
L’octubre de 2016, vint persones amb discapacitat intel·lectual s’asseien en una aula d’UManresa per participar en l’UniversiMés, un programa específicament dissenyat per oferir-los l’oportunitat de viure una experiència universitària. Iniciaven un recorregut de dos cursos acadèmics, durant els quals rebrien formació sobre actualitat, economia i empresa, art i cultura, i salut, amb la mirada posada a ampliar el seu ventall d’interessos socioculturals. Així, a diferència d’altres programes universitaris adreçats bàsicament a la capacitació i la inserció laboral, l’UniversiMés se centrava a oferir eines i recursos per al creixement personal i la participació cívica i cultural del seu alumnat. Aquest enfocament és el que el feia i el fa encara avui particular i pioner a l’Estat espanyol.
Des d’aleshores, set promocions han iniciat i completat aquest recorregut formatiu i una ho farà al final d’aquest curs. El programa només es va interrompre durant la pandèmia, el curs 2020-2021, per les dificultats de fer activitat docent de manera presencial amb un col·lectiu especialment vulnerable. En total, han estat cent seixanta persones que han seguit el programa en tots aquests anys.

Fruit de la complicitat i la col·laboració
La idea de crear un programa específicament pensat per a persones amb discapacitat intel·lectual al Campus Manresa va néixer de Carlota Riera, actualment directora de Desenvolupament Corporatiu de la Fundació Universitària del Bages-UManresa, i d’Àngels Fusté, que en aquests moments és la responsable del programa d’Universitat Accessible i Inclusiva, del qual UniversiMés forma part. Des del primer moment, totes dues van tenir clar que era una iniciativa que només es podia dur a terme conjuntament amb la Fundació AMPANS, que va rebre el projecte embrionari amb molt d’entusiasme. Cristina Llohis, directora de Serveis d’Acció Diürna d’AMPANS i coordinadora del programa UniversiMés, recorda que van acollir amb molt d’interès la proposta perquè “treballar plegats professionals de l’àmbit social i l’acadèmic era una oportunitat única per sumar coneixements, experteses i també per confrontar metodologies i pràctiques professionals”. D’altra banda, “es tractava d’acostar la universitat a la persona amb discapacitat per tal que pogués aprendre en un entorn nou. Ho vam valorar com una gran oportunitat per a les persones amb discapacitat i també per als alumnes de la Universitat, perquè compartissin aules i espais, i poguessin aprendre junts. Tothom hi guanyava. La bona entesa entre AMPANS i UManresa, entitats que comparteixen uns mateixos valors i cultura, va esdevenir una base excel·lent per construir l’UniversiMés”.

Carlota Riera coincideix amb Llohis que “l’UniversiMés va néixer d’una forma que defineix molt bé UManresa i també AMPANS: amb la voluntat de treballar per un món millor, amb un esperit somiador en què tot és possible i amb una forma molt col·lectiva de convertir les idees en fets. El primer any va ser gairebé un experiment en el qual tots vam aprendre molt. I vaig comprendre com era d’important el que s’havia iniciat quan en finalitzar el curs la mare d’una estudiant em va dir: “Quan era petita, la meva filla em va demanar si mai aniria a la universitat. I jo, entre llàgrimes, li vaig dir que això no seria possible. Mai m’he equivocat amb tanta alegria i orgull. Gràcies infinites. La meva filla, al final, tenia raó”. “Vaig plorar en aquell moment i encara avui ploro quan ho recordo”, afegeix.
També va ser essencial el suport del BBVA i la Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) des del primer moment, cosa que va permetre assegurar l’accessibilitat del programa en termes econòmics. Gràcies a unes beques que cobreixen el 100 % del cost de la matrícula, la formació és completament gratuïta per als alumnes. José Ballester, director territorial de BBVA Catalunya, explica que “veure la il·lusió d’aquests estudiants per participar en aquest programa ens mostra que cal continuar posant esforços per crear oportunitats d'aprenentatge per a tots. Aquest és un programa viu, que evoluciona i es reinventa per dotar d’estímuls als estudiants que els ajudin a tenir una vida social i cultural més plena”. A més, la implicació del BBVA ha anat sempre més enllà de l’aportació econòmica i han participat activament en diferents activitats, especialment en els mòduls d'economia, i en els d'arts i cultura.

La Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) va incorporar-se a aquest projecte a partir del BBVA pel seu caire educatiu i inclusiu. Jaume Ribera, president de la FACC, subratlla que l’UniversiMés neix de “l’interès compartit de quatre entitats de diversos àmbits que, juntes, aportant coneixements i recursos, fan possible l’accés de persones amb discapacitat intel·lectual a la universitat. Avançar cap a una major inclusió és una responsabilitat que sentim totes les parts implicades en el projecte”. En valora especialment l’esforç del programa per fer que els alumnes “tinguin una mirada crítica de l’actualitat i de l’entorn proper, més enllà del laboral, i reforcin així el seu paper com a ciutadans”.
UniversiMés Plus, un pas més en la inclusivitat
Al llarg de vuit anys, el programa ha anat evolucionant: introduint nous continguts, incorporant nou professorat i plantejant nous reptes a l’alumnat. El curs passat, el 2023-2024, va fer un pas més, amb la posada en marxa de l’UniversiMés Plus. Àngels Fusté destaca que “es tracta d’una iniciativa que no només fa més accessible la universitat a les persones amb discapacitat intel·lectual sinó que sobretot permet aprofundir en la capacitat d’inclusió de la diversitat dins de les aules”.

L’UniversiMés Plus ofereix a un grup reduït de persones amb discapacitat intel·lectual (entre tres i sis cada curs) l’oportunitat d’incorporar-se a un grup de treball d’estudiants de grau per a l’elaboració d’un projecte al llarg d’un curs acadèmic. El compromís inicial és per a un curs, que es pot allargar, si estudiant i professor ho consideren oportú. Per participar-hi cal haver completat amb un bon nivell d’assistència i motivació el programa inicial de l’UniversiMés i tenir disponibilitat per venir setmanalment a la universitat durant tot un any acadèmic. L’alumnat, igual que en el programa inicial, té el suport d’una pedagoga, Montse Barat, tècnica d’AMPANS, que els acompanya en el seu procés d’aprenentatge. També ajuda el professorat en aspectes com ara la lectura fàcil, l’accessibilitat i el Disseny Universal de l’Aprenentatge.
La primera edició va tenir un caire de prova pilot. Van participar-hi tres antics estudiants del programa UniversiMés, que van incorporar-se a equips de treball d’estudiants del grau en Mestre d’Educació Infantil d’UManresa. Aquesta primera experiència va aportar beneficis tant per a l’estudiantat de grau com per al de l’UniversiMés. D’una banda, els alumnes de grau van comprovar que el fet de tenir un alumne de l’UniversiMés en el grup de treball incorporava punts de vista i mirades diferents, que milloraven la comprensió dels fenòmens estudiats, la qual cosa es va traduir en resultats millors, molt ben valorats per les tutores. D’altra banda, els alumnes de l’UniversiMés van agrair l’oportunitat d’aprofundir en l’experiència universitària. Francesc Padró, alumne de l’UniversiMés Plus, valora molt positivament el sentit de contribució, d’aportar des de la pròpia experiència i coneixement, que li ha permès viure aquesta iniciativa. Explica que “he fet coses que mai no hauria pensat que podria fer, he descobert nous interessos i m’ha animat a plantejar-me nous reptes”.
Gabriel Lemkow, responsable de l’activitat acadèmica del grau en Mestre d’Educació Infantil, en la qual es van incorporar els alumnes amb discapacitat intel·lectual, considera que l’experiència és molt bona: “Han participat com uns membres més dels diferents grups i han fet aportacions cabdals per als projectes. Les alumnes del nostre grau han quedat molt positivament sorpreses per la seva proactivitat, la seva implicació i la potència de les seves aportacions”. Amb tot, considera que hi ha marge per millorar l’experiència i fer-la encara més profitosa. “Es pot millorar l’accessibilitat de l’alumnat de l’UniversiMés a les eines digitals perquè puguin treballar en igualtat de condicions amb les alumnes de grau, o també detectar barreres visibles i invisibles a les quals no parem atenció perquè simplement no ens afecten com a persones que tenim unes condicions o privilegis que d'altres no tenen”, indica. Amb vista a la nova edició, que tot just s’ha posat en marxa, Lemkow explica que “a poc a poc intentem incorporar aspectes com la lectura fàcil, l'accessibilitat o el Disseny Universal per a l’Aprenentatge (DUA), però és clar que ens hi hem d'esforçar més per fer-ho encara millor i sobretot escoltar l'alumnat de l’UniversiMés per tal de donar resposta a les seves necessitats”.
Transformar la Universitat
Un dels fils conductors del programa UniversiMés, ja des dels seus inicis, ha estat la voluntat d’oferir una experiència universitària tan equiparable com sigui possible a la de la resta de l’alumnat de la Universitat. Així, si bé els continguts s’adapten per facilitar-ne la comprensió, el professorat està format íntegrament per docents universitaris. Jordi Conca, professor del grau en Administració i Direcció d’Empreses (ADE), explica que “fer de professor en el programa UniversiMés és un regal, és una experiència molt enriquidora. He pogut observar com els alumnes creixen en confiança i competències, i m’ha ajudat a eliminar estereotips sobre la discapacitat. No només ensenyo, sinó que també aprenc dels alumnes, que aporten una visió única i necessària sobre l'aprenentatge, la convivència i el seu esperit de superació”.

A més de fer la Universitat més accessible, l’UniversiMés ha estat una llavor de transformació del Campus Manresa per convertir-lo en un entorn més ric pel fet de ser més divers. Gabriel Lemkow, professor del grau en Mestre d’Educació Infantil, considera que el programa ha fet millor la Universitat “perquè ofereix oportunitats de coneixement mutu entre alumnat del grau i persones amb qui potser no interactuarien (i encara menys treballarien) mai; perquè ajuda a desmentir tòpics i prejudicis en relació amb persones amb algun tipus de discapacitat, i perquè normalitza el fet que els espais d'educació formal siguin espais per a tothom”. El professor Jordi Conca afegeix, en aquesta mateixa línia, que “el programa ha enriquit la comunitat universitària, i ha obligat els docents que hi participem a incorporar noves idees i propostes formatives. Els estudiants amb discapacitat intel·lectual o altres capacitats no només aprenen continguts acadèmics, sinó que també aporten la seva perspectiva i diversitat a la Universitat”.
Estudiants que treballen
L’alumnat del programa UniversiMés és heterogeni pel que fa a edat i procedència. Si bé, inicialment, la majoria provenia de Manresa i el Bages, a partir de la tercera promoció van començar a arribar candidats d’altres àrees geogràfiques, sobretot a partir de l’establiment de contactes amb altres entitats d’atenció a la discapacitat. En aquests moments, el programa té estudiants d’Osona, de l’Anoia, del Berguedà i del Vallès Occidental, a més del Bages. Igualment que els seus companys dels estudis de grau, comparteixen cotxe o agafen l’autobús per desplaçar-se a la universitat.
Un tret que comparteixen la majoria dels estudiants de l’UniversiMés és el fet de combinar estudis i feina. De fet, estar actiu laboralment és un criteri en el procés de selecció per accedir a una de les vint places que cada any ofereix el programa. Reforça l’opció per una formació que no té per objectiu la inserció laboral sinó que s’adreça a l’ampliació de coneixements pel goig d’aprendre i de disposar d’eines per comprendre millor el món d’avui des d’una mirada crítica. Altres criteris que s’utilitzen en el procés de selecció són disposar d’un nivell funcional de lectoescriptura i càlcul, tenir capacitat per comprendre i expressar-se oralment, tenir un grau de discapacitat reconegut inferior al 65 %, i obtenir la derivació des d’una entitat referent d’atenció a persones amb discapacitat.
Un programa que creix i evoluciona
L’UniversiMés és un programa en evolució, una evolució que va lligada a les demandes de l’alumnat i també a l’aposta decidida de la Universitat per la inclusivitat. “Incorporar accions formatives que apostin per un coneixement més accessible, adoptant la metodologia del Disseny Universal de l’Aprenentatge; seguir el model d’aprenentatge al llarg de la vida, i presentar una major inclusió en la vida universitària, normalitzant-hi la presència dels alumnes amb diversitats” són alguns dels reptes de futur del programa, segons Cristina Llohis.
Alguns d’aquests canvis ja s’han anat materialitzant en els darrers cursos. Fins al curs passat, l’UniversiMés oferia una formació de cent hores, distribuïdes al llarg de dos cursos acadèmics, en un entorn universitari. Un cop finalitzat aquest període, però, no es preveia cap estratègia per mantenir la vinculació de l’alumnat amb la Universitat. Amb l’UniversiMés Plus, l’any passat, alguns exalumnes van poder recuperar aquest contacte, però no deixava de ser un grup reduït.

I, amb tot, eren molts els que expressaven la seva voluntat de donar continuïtat a l’experiència iniciada amb l’UniversiMés. Per donar resposta a aquesta inquietud, aquest curs 2024-2025, s’ha posat en marxa l’UniversiMés FC, que ofereix cursos de formació continuada oberts a tots els exalumnes. “És un pas més en la voluntat d’apropar l’experiència universitària dels alumnes de l’UniversiMés a la de la resta d’estudiants”, explica Àngels Fusté. I afegeix: “Amb aquesta nova proposta saben que sempre poden tornar a la Universitat i que hi trobaran un espai de creixement personal, un lloc on aprendre d’altres persones i amb altres persones. Aquest hauria de ser un dret per a tothom i, amb l’UniversiMés, el fem arribar, de mica en mica, cada cop a més persones”.