- Els guardons premien el caràcter innovador i l’impacte en la societat de projectes capdavanters en els seus respectius àmbits
- Per segon any consecutiu, Elisava rep la distinció Educator of the Year dels Pentawards al millor centre educatiu
- La professora Cris Busquets rep el Premi Nacional de Disseny 2024
La comunitat d’Elisava celebra una recta final de l’any farcida de premis i reconeixements, tant per a estudiants com per a professors, que han estat reconeguts en certàmens i concursos nacionals i internacionals de disseny pel seu caràcter innovador i el seu impacte en la societat. Des dels guardons James Dyson Award fins als Premis ei!, d’Elisava, els projectes premiats aborden problemàtiques ambientals, tecnològiques i humanes des de la perspectiva del disseny i l’enginyeria, i consoliden Elisava com un dels centres de referència en formació de dissenyadors i enginyers creatius i compromesos.
Els projectes premiats aborden problemàtiques ambientals, tecnològiques i humanes des de la perspectiva del disseny i l’enginyeria
En el cas dels projectes de l'alumnat de grau, un grup d'estudiants d'Elisava ha estat guardonat amb el premi nacional de disseny James Dyson Award 2024. Marcel Rovira, Anna Martin i Mariona Figueras, del grau en Enginyeria de Disseny Industrial, han estat reconeguts pel desenvolupament d'”Atom H2”, una solució que converteix l'excés d'energia renovable en hidrogen i l'emmagatzema de manera segura en estat sòlid per tal de poder garantir-ne un subministrament fiable en el futur, resolent així el problema del subministrament intermitent d'energia.

Així mateix, també del grau en Enginyeria de Disseny Industrial, Adam Peig i Mauro Barrera han guanyat el segon premi de la 12a edició del Roca One Day Design Challenge —un concurs per a joves professionals del disseny menors de trenta anys— amb el projecte “CAPT”, un innovador sistema de captació de la humitat ambiental, que permet reutilitzar-la per emplenar un tanc de descàrrega i optimitzar així l'ús d'aigua als lavabos.
Guardons destacats en l’àmbit català
Respecte al grau en Disseny i Innovació, Pablo Navarlaz ha estat premiat amb el Premi Brut!, gràcies al seu treball de fi de grau (TFG) “Frecuencias divergentes”, que tracta sobre la deficiència visual i les seves conseqüències en la vida diària de les persones afectades. Aquest TFG aborda aquest problema des d'un aspecte ampli, allunyant-se de l'estandardització i la normalització. Així doncs, el resultat acaba convertint-se en un producte tipogràfic, paramètric i multivariable, amb la capacitat d'adaptar-se a diverses condicions visuals. També en el marc del Premi Brut!, Navarlaz ha ofert a finals d’octubre una conferència sobre el seu projecte al Campus Blanc!.

Continuant amb el grau en Disseny i Innovació, un alumni de la promoció 2022-2023, Carlos Álvarez, ha guanyat el premi gaudeamusPROJECTA amb el seu treball de fi de grau “Ultra Materiam. La interpretación gráfica de la identidad: más allá de la materia”. Aquest TFG neix del llegat filosòfic de la missió Voyager, que va enviar als confins de l’espai un disc que codificava la identitat de la humanitat. Amb aquesta idea al cap, Álvarez reflexiona sobre com es pot comprimir la identitat d’una persona, i explora noves maneres de representar dades complexes i abstractes relacionades amb la complexitat de la psicologia humana. Els premis gaudeamusPROJECTA no només reconeixen els autors dels projectes, sinó també els tutors i els centres educatius d’on han sorgit els treballs premiats.

Pel que fa al grau en Enginyeria de Disseny Industrial, l’equip ERT-Mobility, amb Elisabet Albinyana al capdavant, ha estat guardonat amb el CIAC Talent Award en la categoria de Logística en el marc de l’Automotive Talent Show 2024.
Certàmens internacionals i Premi Nacional de Disseny
Pel que fa als programes de màster i postgrau, cal destacar els Pentawards, que han atorgat tres plates i dos bronzes en la categoria Student Concepts a diversos projectes d’estudiants del màster en Disseny de Packaging. Els mateixos premis han reconegut Elisava amb la distinció Educator of the Year al millor centre educatiu de l’any, reconeixement que l’escola ha rebut en dues edicions consecutives. Per tot això, Elisava se situa en la posició número #1 del rànquing Pentawards Student Top 10 League, davant de centres educatius com Art Center College of Design (#4) o Pratt Institute (#9).

Cal mencionar també la iniciativa de les alumnes del màster en Disseny d’Interiors per a Hotels, Bars i Restaurants, María Aguirre i Clara Juià. El seu projecte “Hissant les veles” va resultar guanyador del concurs de disseny Un Salt per a la Ciutat, una iniciativa que ja ha arribat a la seva desena edició en el marc del Concurs de Salts Internacional de Barcelona CSIO 2024. Així doncs, l’obstacle dissenyat per aquestes dues alumnes ha format part del recorregut que han hagut d’afrontar els millors genets i amazones del món, que s’han reunit a la capital catalana amb motiu d’aquest certamen.
La professora Cris Busquets ha rebut el Premi Nacional de Disseny com a referent contemporani d’una nova generació de dissenyadors digitals que ha contribuït a transformar el món de la comunicació
D’altra banda, Cris Busquets, professora del màster en Disseny i Direcció d’UX i Serveis Digitals, ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Disseny 2024 en la modalitat Joves Professionals del Disseny. Busquets ha estat premiada com a referent contemporani i internacional d’una nova generació de dissenyadors digitals que ha contribuït decididament a transformar el món de la comunicació gràcies a un impacte global innegable, i a un compromís social i professional en algunes de les iniciatives més importants a escala global, així com per la seva capacitat de trencar biaixos i convencionalitats en el si de la professió de dissenyador. El seu treball comprèn col·laboracions amb empreses tan rellevants com X, la companyia responsable de Wordpress Automattic, Holaluz i moltes altres.
Premis d’Elisava als millors treballs finals del seu alumnat
Finalment, cal parlar dels Premis ei!, organitzats per Elisava i que han arribat enguany a la seva 13a edició, que reconeixen els millors treballs de fi de grau de la promoció 2023-2024. Els projectes guanyadors, seleccionats per un jurat d’experts del sector, han destacat per la seva innovació, viabilitat i rellevància social i mediambiental. Entre els premiats, es troben TFG com “Frecuencias divergentes”, de Pablo Navarlaz, en Disseny Gràfic; “USM Lighting System”, de Xosé Lois, en Disseny de Producte, i “Marisa”, de Marta Pou, en Disseny d’Experiències Interactives, tots reconeguts per la seva creativitat i impacte potencial.
Els Premis ei! i els Masters Awards, atorgats per Elisava, destaquen els millors treballs finals de l’alumnat de grau i màster
Els mateixos premis han reconegut diversos TFG del grau en Enginyeria de Disseny Industrial. És el cas de “Phygital Human Bone 2.0”, de Mario Fradera; “Prodapt”, d’Aitana Ballerini i Manel Martínez i “Redesign and Optimization of a Triple Clamp using Generative Design”, de Clàudia Clavé. A més dels premis per categories, el Premi del Públic ha estat per al projecte “Diàleg”, d’Ona Boix, mentre que Andie Puentes i Alícia Roca han estat reconegudes com les estudiants amb el millor expedient en els graus en Disseny i en Enginyeria de Disseny Industrial, respectivament. Els Premis ei! reafirmen així el seu compromís amb la promoció del talent emergent i la recerca en disseny i enginyeria.

A més a més, els Elisava Masters Awards han premiat un any més l’excel·lència i la creativitat dels millors treballs de fi de màster i postgrau. Ha estat el cas de “Passer-by” (categoria de Disseny Gràfic), de Bruna Sade i Kohana Kato, del màster en Disseny Editorial; “Kodak – Fotografías en peligro de extinción” (categoria de Comunicació), de Lisanne Torra, Lidia Flores, Manuela Forero i Paloma González, del màster en Direcció Creativa i Comunicació; “Pompeii House” (categoria de Disseny d’Espais), de Silvia Borrego i Anthony Flores, del màster en Disseny de l’Espai Interior; “Sea Glass” (categoria de Disseny de Productes i Serveis), de Paolina-Iuna Kuhr, del master in Design through New Materials, i “CACA by ACA”, d’Elisabet Català, Rene Cal, Francisca de la Cerda, Meme Doreste i Javiera Luengo, del postgrau en Disseny i Estratègies de Comunicació, que s’ha endut el Premi del Públic.