- Del mig miler d’estudiants francesos que hi ha a Manresa, més d’un centenar formen part del col·lectiu Manrezoo
- L’entitat organitza un servei d’apadrinament de nous estudiants per acompanyar-los en la seva integració a Manresa i a la Universitat
- L’associació organitza festes i tornejos esportius, i ofereix descomptes en establiments de restauració i d’esports
Emmirallant-se en les associacions d’estudiants que hi ha a les universitats franceses, l’any 2016 naixia Manrezoo, un col·lectiu integrat per estudiants procedents de França que venien a estudiar Fisioteràpia a la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa. Fins al curs passat, ha funcionat pel seu compte, sense cap lligam amb la Universitat, però vuit anys després de la seva creació, el grup i la institució treballen per formalitzar la relació amb un conveni que les vinculi. La intenció és que, en el futur, el col·lectiu formalitzi la seva entitat jurídica en forma d’associació i s’obri a estudiants d’altres disciplines que s’estudien a Manresa i que aplegui també persones d’altres orígens.
Un marc per a la integració dels estudiants francesos
Més de mig miler d’estudiants del Campus Manresa de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) són de procedència francesa. La gran majoria estudien el grau en Fisioteràpia, venen d’arreu del país veí i la majoria ho fan sols, sense conèixer ningú. Va ser l’any 2016 quan un grup d’estudiants francesos van decidir organitzar activitats per facilitar la integració dels nouvinguts, tant a la ciutat com a la Universitat. L’objectiu era fomentar la relació entre les diferents promocions d’estudiants, tal com és habitual a les universitats franceses. Com que no hi havia cap col·lectiu d’estudiants organitzat, van decidir autoorganitzar-se. En els primers anys, acollia el nou estudiantat oferint-los un esmorzar de benvinguda a les portes de l’edifici principal. Era la manera més directa de contactar-hi abans de posar en marxa les xarxes socials pròpies, que actualment són la principal via de comunicació amb els estudiants.

«Manrezoo ha esdevingut un referent per a la integració dels estudiants francesos de Fisioteràpia a Manresa, organitzant activitats per facilitar l'adaptació a la universitat i a la ciutat»
Activitats d’integració i descomptes
Amb els anys, l’activitat de Manrezoo s’ha anat ampliant. Actualment, organitza festes, tornejos esportius, un bingo i trobades per veure partits de rugbi o de futbol assenyalats. D’entre les activitats, destaquen la Setmana d’Integració, que inclou un seguit d’activitats a principi de curs per donar la benvinguda als nous estudiants; una esquiada que es prepara per a finals d’any, o l’IKE, una estada d’un cap de setmana a Lloret de Mar, que aplega unes dues-centes persones franceses que estudien a Catalunya i que es coorganitza amb altres associacions d’estudiants similars d’universitats de Girona, Tortosa i Barcelona. Manrezoo és una de les entitats implicades en l’organització d’aquesta activitat, que consisteix en tot un seguit de proves i competicions esportives.

D’altra banda, pertànyer a l’associació permet accedir a descomptes i promocions exclusius que els membres de Manrezoo pacten amb diferents establiments de restauració i esportius de Manresa.
Padrins que acompanyen el procés
“Les persones que arribem a estudiar i que no som d’aquí necessitem un punt de trobada”, explica Matteo Drayton. Manrezoo vol ser aquest punt de trobada, però també una eina d’acompanyament en el procés. Per això, quan els alumnes de primer curs s’incorporen a la Universitat, l’entitat es presenta i organitza activitats perquè els estudiants, molts dels quals arriben sols i sense conèixer ningú, es relacionin i es coneguin entre ells. Totes les activitats que s’organitzen, explica Melina Longagne, tenen com a objectiu afavorir que les persones es coneguin i que això faciliti la seva integració. En el meu cas, afirma: “Quan vaig arribar, estava sola en un pis i no coneixia ningú, i Manrezoo em va ajudar a integrar-me”.
«El servei d’apadrinament de Manrezoo ofereix als nous estudiants un suport personalitzat, ajudant-los a resoldre dubtes i a adaptar-se a la seva nova vida universitària»
Amb la voluntat d’acompanyar en aquest procés d’integració, Manrezoo organitza un servei d’apadrinament dels nous estudiants. Un estudiant de segon curs s’encarrega d’acompanyar en el procés d’integració un estudiant de primer. Segons Longagne, els primers dies “tens molts dubtes sobre els estudis, i va molt bé que hi hagi algú que hagi passat per la mateixa situació, que t’acompanyi i t’ajudi a guanyar confiança quan et trobes sol en un lloc que t’és estrany i que es troba lluny de la teva família i amics”. Drayton afegeix que també hi ha una part d’acompanyament relacionada amb els estudis. “Els diem que si fan una mica de feina cada dia, tot ha d’anar bé”.
Un centenar de “cotitzants” cada curs
El nucli organitzatiu de Manrezoo està format per catorze estudiants, tots de segon curs del grau en Fisioteràpia. Són persones que ja han passat per un procés d’acollida i d’integració, i que decideixen dedicar part del seu temps a ajudar estudiants que acaben d’arribar a Manresa i a la Universitat.
A banda d’aquest grup de persones, cadascuna de les quals assumeix una tasca concreta dins de l’entitat (tresoreria, descomptes, activitats esportives, esdeveniments i comunicació), hi ha els membres anomenats “cotitzants” de l’associació. Són persones que paguen una quota anual per formar part de l’associació per poder accedir als diferents avantatges i descomptes adreçats a aquesta comunitat d’estudiants. El curs passat, el nombre de “cotitzants” va ser de cent vint persones. Les quotes van des dels deu euros, per als estudiants de primer curs, fins als dos euros que paguen els estudiants de quart curs.

«Ser membre de Manrezoo permet accedir a una sèrie de descomptes i promocions exclusius en establiments de Manresa»
Anar creixent en propostes i estudiants
La incorporació de persones noves cada any a l’entitat fa que cada curs les propostes i activitats vagin variant. De fet, l’equip que està al capdavant de Manrezoo aquest curs ha decidit que elaborarà un document amb tota la informació de les activitats que han organitzat per saber què ha funcionat i què no, perquè les persones que se’n facin càrrec el curs que ve sàpiguen quines són les activitats que realment funcionen i a les quals val la pena abocar els esforços.

Actualment, Manrezoo està integrada només per estudiants d’origen francès, però segons explica Matteo Drayton, l’objectiu és anar incorporant també estudiants autòctons de Fisioteràpia. Seria ideal, explica, que l’associació creixés també cap a altres estudis, però consideren que a hores d’ara no tenen capacitat per assumir el que representaria fer-ho.
Les cares visibles de Manrezoo

Matteo Drayton
Estudia segon curs del grau en Fisioteràpia a la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa. És de Tolosa. Forma part del grup de catorze persones que aquest curs s’han fet càrrec de la gestió de l’entitat. Diu que la principal motivació per formar part de l’associació és ajudar la gent, però que entén que ser de Manrezoo també l’ajuda a créixer personalment.

Melina Longagne
Com Drayton, és estudiant de segon de Fisioteràpia. En el seu cas, ve de Montpeller. Explica que va arribar a estudiar a Manresa sense conèixer ningú i que les activitats de l’associació en les quals va participar van ser la clau per a la seva integració. Ara és ella qui organitza sopars al seu pis amb altres estudiants per acompanyar els nouvinguts i resoldre els seus dubtes.