Enginyeria de Disseny Industrial: projecció internacional i propostes innovadores dels estudiants d’Elisava

Comparteix:

  • El reconeixement recent de diversos projectes d’estudiants del grau en Enginyeria de Disseny Industrial d’Elisava constata l’excel·lència del seu alumnat i el bon estat de salut d’aquesta disciplina a casa nostra
  • Segons l’Observatori de l’Enginyeria d’Espanya, “la taxa d’ocupació en el sector de l’enginyeria és de més del 98 %” i “d’aquí a deu anys caldran més de 200.000 enginyers i enginyeres per cobrir les necessitats de les empreses”

El nom d’Elisava ha estat sempre present en els premis nacionals i internacionals més destacats en l’àmbit del disseny. En els darrers anys, però, fruit d’una estratègia activa per part de la Facultat de Disseny i Enginyeria Elisava, aquesta presència ha estat encara més notòria.

Un dels casos més evidents és el del grau en Enginyeria de Disseny Industrial d’aquest centre i alguns dels darrers projectes dels seus estudiants, reconeguts recentment amb diversos guardons. Aquesta realitat coincideix en el temps amb un context favorable per a l’Enginyeria. I és que, segons el primer estudi de l'Observatori de l'Enginyeria d'Espanya, "d’aquí a deu anys caldran més de 200.000 enginyers i enginyeres per cobrir les necessitats de les empreses, tant al sector industrial com al dels serveis". L’estudi conclou també que "la taxa d'ocupació en el sector de l'enginyeria és de més del 98 %".

Els nombrosos treballs d’alumnes d’Enginyeria d’Elisava premiats en els últims mesos constaten la prometedora perspectiva de futur d’aquesta disciplina

Els nombrosos treballs d’alumnes d’Enginyeria d’Elisava premiats venen a reforçar aquesta prometedora perspectiva de futur. Un d’ells és ATOM, dels alumnes Anna Martin i Marcel Rovira, que planteja la generació de combustible a través de l’emmagatzematge d’hidrogen. El projecte ha guanyat la segona edició de l'imaginPlanet Challenge, una iniciativa que dona suport als joves amb idees emprenedores per lluitar contra el canvi climàtic. Tots dos alumnes van viatjar l’estiu passat a Silicon Valley, als Estats Units, per assessorar-se sobre l’obtenció d’un prototip funcional del seu producte.

Un braç robòtic de codi obert imprès totalment en 3D

Un altre projecte premiat és MOTUS, treball fi de grau dels alumnes Àlex Latorre i Mar Pelach, tutoritzat per Jonathan Chacón. La part d’aquest projecte dissenyada per Àlex Latorre ha guanyat l'Student Design Challenge de Fabricació Digital d'Autodesk Fusion 360, al qual s’han presentat un total de 46 projectes.

MOTUS és un braç robòtic de codi obert imprès totalment en 3D, conceptualitzat i dissenyat per ser utilitzat en entorns acadèmics. Es tracta d’una solució assequible i flexible, que fomenta un entorn creatiu en el qual els usuaris poden aprendre mitjançant el mètode learning by doing.

Per la seva banda, LOOP, de Marc Godayol, ha guanyat el primer premi de l’última edició espanyola de l’One Day Design Challenge de Roca, dirigit a estudiants i joves professionals. Enguany s’hi han presentat uns 150 dissenys de producte, generats en només un dia, que havien de respondre a un mateix repte: maximitzar l’espai dins del mobiliari de bany. En aquest sentit, LOOP proposa un bany amb tots els elements disposats en una única paret, incorporant-hi l’opció d’emmagatzematge i aprofitant la tecnologia per aconseguir un disseny simple, funcional i fàcil de netejar.

Uns altres premis recents han estat els CIAC Talent Awards, atorgats en el marc de l’Automotive Talent Show, que organitza el Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya. Enguany han recaigut en els alumnes del grau en Enginyeria de Disseny Industrial d’Elisava Alexandre Martín (categoria "Background check") i Bernat Llanas (categoria "Eco-Friendly"). Tots dos formen part de l’actual promoció del projecte Elisava Racing Team, les darreres edicions del qual han aconseguit noves fites, com Onux, un innovador sistema d'intercanvi de bateries i automanteniment en l’àmbit del motosharing.

Entre els projectes recents destaquen un producte que genera combustible a partir de l’emmagatzematge d’hidrogen, una oblea personalitzada per a bosses d’ostomia creada amb impressió 3D o un sistema d'intercanvi de bateries per al sector del motosharing

D’altra banda, en aquest cas sorgit del màster universitari en Enginyeria de Disseny Industrial, també destaca Odapt, projecte de les alumnes Ivana Llobet, Patricia López i Jéssica Nissen, tutoritzades per Jéssica Fernández i Xavier Tutó. Odapt ha estat doblement reconegut al premi internacional Forward AM Innovation Award, com a finalista i com a guanyador del Premi del Públic, una doble distinció que s’ha traduït en un premi de 25.000 € per a les joves dissenyadores.

Odapt és una oblea reutilitzable i personalitzada per a bosses d’ostomia creada amb impressió 3D, que s’adapta a tota mena d’estómacs i a la patologia de cada pacient, i resol el principal problema actual d’aquest tipus de producte: les fugues provocades per una mala adhesió.

Un joc per fer més atractives les matemàtiques i una eina per visualitzar el món de la física quàntica

Al marge de premis, destaquen també projectes com Byodo, dels alumnes del grau en Enginyeria de Disseny Industrial Eva Vela i Gabriel Alcaide, un sistema de joc basat en mosaics hexagonals numerats que té per objectiu posar fi a la connotació negativa de les matemàtiques mitjançant una eina educativa i lúdica. El projecte ha estat destacat recentment per Mr. Beast, tercer creador mundial de continguts a TikTok, i ha aparegut al programa Nadie Sabe Nada d’Andreu Buenafuente. Fa poques setmanes, els seus autors han posat en marxa un finançament col·lectiu (crowdfunding) per poder produir Byodo.

Un altre projecte a remarcar és We Are Bits, que es planteja visualitzar el món de la física quàntica a través de l’art i la tecnologia. Nascut sota el guiatge de Daniel Cavalcanti, físic quàntic i fundador de Bitflow Studio; la ballarina professional Helena Macruz; l’estudi de realitat virtual Thalamus RV, del qual forma part Pau Benazet, alumni i professor d'Elisava, i Jonathan Chacón, professor del grau en Enginyeria de Disseny Industrial de l’Elisava, que ha estat també una part essencial en l'assessorament i l’ús de la tecnologia motion capture.

Tots ells són bons exemples de la projecció creixent dels estudis d’Enginyeria de Disseny Industrial d’Elisava, l’objectiu principal dels quals implica aportar valor a la indústria i la societat actuals mitjançant el disseny i el desenvolupament de productes, sistemes i serveis que integrin els darrers avenços tecnològics.

Comparteix: