Els Garrins Metàl·lics: assumint reptes tecnològics i potenciant valors

Comparteix:

  • L’equip de robòtica de la UVic-UCC planteja reptes tecnològics, i promou l’emprenedoria i valors com el treball en equip, la creativitat, l’esforç i la solidaritat
  • Al llarg dels seus deu anys han passat per l’equip 47 estudiants de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries, especialment del grau en Enginyeria Mecatrònica, però també d’altres titulacions
  • La participació en campionats internacionals és una de les fites dels Garrins Metàl·lics, que s’ha traduït en l’assoliment de diversos premis en tornejos com la First Tech Challenge o l’Eurobot, entre d’altres

Ja fa temps que la robòtica ha deixat de ser una disciplina restringida únicament als especialistes en enginyeria i ha experimentat una expansió important en el sector educatiu. S’ofereix als infants, a les escoles, i més endavant als joves, als instituts, com un sistema d’aprenentatge interdisciplinari que es val dels robots per potenciar habilitats i competències, alhora que per motivar i fer interactuar. De la mateixa manera, la robòtica també pren una dimensió rellevant a les universitats, on futurs enginyers i enginyeres aprenen a partir de la construcció de robots mòbils.

Fruit de l’interès creixent per aquesta branca de l’enginyeria, proliferen tant a les escoles i als instituts, com a les universitats, equips de robòtica, formats per estudiants que s’entrenen al llarg de l’any per participar en els diversos campionats que es desenvolupen tant en l’àmbit nacional com en l’internacional. És el cas dels Garrins Metàl·lics, l’equip de robòtica de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), que va néixer ara fa justament 10 anys.

Uns orígens lligats al grau en Enginyeria Mecatrònica

El primer equip dels Garrins Metàl·lics es va constituir el curs 2012-2013 i estava integrat per estudiants de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries (FCTE) de la UVic-UCC. Al llarg d’aquests anys n’han format part, fonamentalment, alumnes del grau en Enginyeria Mecatrònica, avesats en el marc de la titulació a la construcció de robots mòbils per a aplicacions lúdiques i industrials, o a fer recerca sobre robòtica col·laborativa en entorns industrials. Així mateix, també hi han pres part estudiants de l’antic grau en Enginyeria Electrònica i de l’actual en Multimèdia. Aplicacions i Videojocs.

Membres de l’equip dels Garrins Metàl·lics del curs 2022-2023

En formen part, fonamentalment, alumnes d’Enginyeria Mecatrònica, avesats a la construcció de robots mòbils per a aplicacions lúdiques i industrials, o a fer recerca sobre robòtica col·laborativa en entorns industrials

Segons Juli Ordeix, coordinador del grau en Enginyeria Mecatrònica i de l’equip, la idea de crear un grup de robòtica va sorgir just quan ens proposàvem d’organitzar la FIRST Lego League (FLL): «l’aleshores entitat promotora del torneig a l’Estat espanyol, la Fundació Scientia, va decidir organitzar la prova FIRST Tech Challenge (FTC), per a estudiants de 18 a 23 anys, i ens va proposar de participar-hi», explica. «Tot i que feia només tres anys que havíem començat el grau en Enginyeria Mecatrònica, de seguida vam veure interessant aquesta competició per als nostres estudiants», recorda Ordeix.

Equip dels Garrins Metàl·lics del curs 2013-2014

Més enllà de la robòtica

Tenir un equip de robòtica integrat a la Universitat permet plantejar reptes tecnològics a un grup d’estudiants interessats en aquest àmbit, més enllà dels coneixements teòrics i aplicats que els estudis de grau ja els proporcionen. En aquest sentit, Pau Gardela, membre de l’equip, destaca que «els aprenentatges que obtenim són molt variats», però creu que «el millor és poder consolidar tots els coneixements assolits a la carrera practicant i dedicant-hi temps».

«Els aprenentatges que obtenim són molt variats, però crec que el millor és poder consolidar tots els coneixements assolits a la carrera practicant i dedicant-hi temps»

Juli Ordeix remarca que, a més, «els tornejos promouen l’emprenedoria, i valors com el treball en equip, la creativitat, l’esforç i la solidaritat». Es tracta, afirma, d’un complement perfecte per a la formació dels futurs professionals, ja que «els estudiants acaben tenint un perfil de molt interès per a les empreses, atès que saben com afrontar problemes complexos per trobar-los una adequada solució tecnològica, cosa que els fa competents per enfrontar-se a reptes reals». Aquestes aptituds enriqueixen uns currículums ja molt demanats, els dels graduats en Enginyeria Mecatrònica, com demostren les xifres de la seva ocupabilitat: pràcticament 9 de cada 10 estudiants treballen mig any després d’acabar els seus estudis.

«Els estudiants acaben tenint un perfil de molt interès per a les empreses, atès que saben com afrontar problemes complexos per trobar-los una adequada solució tecnològica, cosa que els fa competents per enfrontar-se a reptes reals»

Finalment, per a la Universitat disposar dels Garrins Metàl·lics també té avantatges, «perquè permet donar a conèixer què és la mecatrònica i el grau corresponent d’una forma lúdica i interessant», conclou Ordeix.

Al llarg d’aquests deu anys, han passat per l’equip un total de 47 estudiants, dels quals només 12 són noies. «Això és un reflex real del desequilibri que hi ha entre el gènere masculí i femení en l’àmbit de la tecnologia i les enginyeries; hi ha, per tant, molt camp per recórrer en aquest sentit», assenyala el coordinador de l’equip.

El dia a dia de l’equip

Preguntat sobre quin és el dia a dia dels Garrins Metàl·lics, Marc Genevat, professor de la UVic-UCC i entrenador de l’equip, assenyala que les tasques són molt diverses i depenen força de l’etapa de la temporada. «A l’inici és molt important conèixer bé la normativa del repte anual de la competició, i plantejar diferents estratègies», indica Genevat. Llavors, comença el procés de disseny dels robots i els seus sistemes. En paral·lel es va construint el camp de competició i es van definint els elements que conformaran els sistemes, repartint la feina entre els diferents membres de l’equip. D’altra banda, afegeix que «cal anar programant els diferents sistemes, per poder arribar a programar les diferents rutines que executaran els robots a la competició».

L’entrenador assenyala, també, que a banda del desenvolupament dels robots, és rellevant gestionar i aconseguir patrocinadors de l'equip per tal de finançar les compres i les despeses dels viatges a les competicions, a més d'ocupar-se de les xarxes socials, els diferents esdeveniments on participa l'equip i el material audiovisual per a la competició (pòsters, vídeos, etc.). En definitiva, «la creativitat, la resolució de problemes, el treball en equip i la comunicació són aspectes fonamentals en el dia a dia de l'equip», conclou Genevat.

Els membres de l’equip disposen de les instal·lacions i eines necessàries per desenvolupar el robot de competició, a més d’una sala per fer tasques de gestió i reunions. El robot de l’equip és el Garrinator, que ha sofert una evolució important amb els anys, que s’ha traduït en les diferents versions.

«La creativitat, la resolució de problemes, el treball en equip i la comunicació són aspectes fonamentals en el dia a dia de l'equip»

La veu dels Garrins Metàl·lics del 2022-2023

Aquest curs 2022-2023 l’equip dels Garrins Metàl·lics està format per Edgar Gallipoli, Pau Llimargas, Narcís González, Pau Gardela, Jana Bover, Paola Viedma i Isaac Lenin Acevedo, tots ells estudiants del grau en Enginyeria Mecatrònica de la UVic-UCC. Els acompanyen Marc Genevat, entrenador de l’equip, i Lluc Estrella i Sergi de las Muelas, mentors i membres de l’equip en l’edició passada. Es tracta d’estudiants de diferents cursos, «un aspecte molt beneficiós per a la dinàmica de l’equip, ja que cada any els membres amb més experiència comparteixen el seu coneixement amb els més novells; es forma així un espai d’aprenentatge i millora contínua», indica Genevat.

Edgar Gallipoli

Edgar Gallipoli

«Sempre he estat molt curiós i m’agrada descobrir com s’afronten els diferents reptes o la forma com una màquina fa certes tasques. Formar part de Garrins Metàl·lics em posa en una situació de pensar i desenvolupar idees per complir els objectius»

Pau Llimargas

Pau Llimargas

«Vaig voler formar part de Garrins Metàl·lics per aportar un plus als meus estudis i aprendre més fora de classe, amb un grup de persones que tenim un objectiu comú»

Narcís González

Narcís González

«He decidit unir-me a l'equip de robòtica de la Universitat per tenir l'oportunitat d'aplicar els coneixements adquirits en les classes en un entorn pràctic i competitiu, en què puc enfrontar-me a reptes i guanyar experiència en aquest camp»

Pau Gardela

Pau Gardela

«Vaig entrar als Garrins Metàl·lics per posar en pràctica els coneixements de la carrera i sentir l'emoció de la competició»

Jana Bover

Jana Bover

«El motiu que em va portar a formar part de l'equip de Garrins Metàl·lics és que fer-ho em permet aplicar tots els coneixements de classe per crear robots amb característiques úniques i originals»

Paola Viedma

Paola Viedma

«Formar part dels Garrins Metàl·lics és una manera de complementar el que he estudiat i posar-ho en pràctica»

Isaac Acevedo

Isaac Acevedo

«El meu principal objectiu era l’aprenentatge. Sabia que dintre de l’equip dels Garrins Metàl·lics hi havia els estudiants amb més coneixement de Mecatrònica; això em va impulsar a unir-me a l’equip»

El palmarès dels Garrins Metàl·lics

Des que es va iniciar el grup de robòtica Garrins Metàl·lics, l’equip ha participat en nombrosos campionats i any rere any ha fet assoliments, que s’han traduït en diversos premis.

2013

2a posició a la competició European Robotics Festival (Tarragona) i 1a posició a la competició First Tech Challenge de Grenoble (França)

2014

1a posició a la competició FTC Open Dutch Championship a Eindhoven (Holanda). Accés a la final mundial FTC World Championship a St. Louis (EUA) i premi PTC design al millor disseny industrial del robot

2015

Semifinalista a la competició FTC Open Dutch Championship i premi PTC design al millor disseny industrial del robot (Eindhoven, Holanda)

2016

Semifinalista a la competició FTC Open Dutch Championship i premi PTC design al millor disseny industrial del robot (Eindhoven, Holanda)

2019

1a posició al torneig Eurobot Spain, dut a terme a Alcalá de Henares. Accés a la final Europea a La Roche-sur-Yon (França)

2021

1a posició i premi al millor projecte al torneig Eurobot Spain, dut a terme a Alcalá de Henares

2022

2a posició al torneig Eurobot Spain 2022. Premi al Fair Play i 15a posició al torneig Eurobot 2022, dut a terme a La Roche-sur-Yon (França)

2023

2a posició al torneig Eurobot Spain 2023. Premi a la Creativitat en el torneig Eurobot 2023, dut a terme a La Roche-sur-Yon (França)

Com formar-ne part

Cada any a principi de curs, s’obre una convocatòria d’admissió de nous membres per a l’equip. Els estudiants d’Enginyeries de la FCTE que vulguin ser membres dels Garrins Metàl·lics poden consultar la informació de contacte al web dels Garrins Metàl·lics. El fet que formar part de l’equip comporta altres beneficis, com la possibilitat de convalidar fins a un màxim de 6 crèdits RAC (3 crèdits anuals), quan s’ha treballat el total d’hores requerides. Pau Gardela encoratja a formar part de l’equip «aquelles persones a qui agraden els reptes, sabent que per molt dedicat que hi estiguis pot haver-hi un equip que ho faci millor».

Els Garrins Metàl·lics de la UVic-UCC compten amb el suport de CAPE, Casa Tarradellas, GIRBAU, Elausa Electronics, Atlantis Internacional, SEIDOR, DIVASA-FARMAVIC, SOME, JCM TECHNOLOGIES, Vera, Make&Learn, Vascat, ISERN, WAITSER, Ndeco i Ofitres.

Comparteix: