Desena edició dels Premis ei! i altres guardons rebuts per l’alumnat d’Elisava

Comparteix:

  • Els Premis ei! d’Elisava, dedicats als millors Treballs de Fi de Grau de cada promoció, reconeixen l’excel·lència dels i les estudiants de grau
  • El Premi Catalunya d’Ecodisseny, els Pentawards o Blurring the Lines, entre d’altres, també han reconegut recentment projectes d’alumnes d’Elisava

Què tenen en comú un objecte que potencia el sentit de l'olfacte i estimula un consum gastronòmic més emocional; un nou concepte d'exoesquelet adhesiu capaç de revertir la disfuncionalitat muscular; i una plataforma digital que reflexiona sobre la realitat i l’ús del gènere no binari? Tots ells són Treballs Fi de Grau d’alumnes de la promoció 2020-21 d’Elisava que acaben de guanyar un dels Premis ei! que atorga anualment la Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona.

Els guardons celebren una dècada de vida reconeixent la trajectòria acadèmica i la dedicació dels i les joves dissenyadors i dissenyadores formats a Elisava. El seu objectiu: impulsar la creativitat, difondre el talent i afavorir la competitivitat dels estudiants en el conjunt de la societat, especialment en els sectors del disseny, l’enginyeria i la indústria. La desena edició dels premis, atorgats el passat 22 d’octubre en el marc de l’Acte de Graduació d’Elisava, ha reconegut fins a set projectes que tenen en comú temàtiques com la innovació al servei de la salut i el benestar, la reflexió sobre els entorns digitals o la multiculturalitat.

El jurat encarregat d’escollir els guanyadors de l’edició d’enguany ha estat format per Amaia Celaya (directora del Màster en Disseny per a la Resiliència d’Elisava), Enric Puig (director de l’Arts Santa Mònica), Mireia Escobar (directora del Disseny Hub Barcelona – DHUB), Xavier Martínez (Cofundador i CEO de BCN3D Technologies) i Javier Peña (director general i científic d’Elisava).

Wearables terapèutics, copes aromàtiques i noves identitats digitals

Dins la categoria Materials hi trobem, per exemple, Matter Make Design, de Marta Gómez de Gispert, del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial i tutoritzat per Jessica Fernández. Un ultrawearable adhesiu que s’enganxa sobre la pell i que és capaç de revertir la funcionalitat muscular en casos de disfunció parcial. Un producte innovador que, a més del seu caràcter terapèutic, “pot aportar identitat a l'usuari/a, creant un weareable-joia que embelleix la persona”, ha destacat el jurat.

La categoria Technology ha destacat, per la seva banda, Roderma, de l’alumna del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial Celia Marquès. Tutoritzat per Francesc Mestres, es tracta d’un producte destinat als hospitals i centres sanitaris per dur a terme intervencions mèdiques menys invasives i millorar el benestar de les persones. I també amb possibles aplicacions terapèutiques trobem, en la categoria Human, el projecte Aroma, de l’alumne del Grau en Disseny i Innovació Tomàs Cano i tutoritzat per Martín Azúa. Realitzat en col·laboració amb Hermanos Torres, el projecte proposa una nova relació entre restaurant i usuari mitjançant unes copes aromàtiques que potencien els sentits, i en concret el sentit de l’olfacte, per establir una connexió més emocional de l’usuari amb els aliments.

Com avançàvem a l’inici de l’article, entre els Premis ei! d’enguany destaquen també alguns Treballs Fi de Grau que aborden els reptes dels nous entorns digitals. És el cas de La imagen del género, de l’estudiant del Grau en Disseny Júlia Pérez i tutoritzat per Raúl Goñi. Premiat en la categoria Society, es tracta d’una plataforma amb múltiples formats que proposa una nova manera de dissenyar les xarxes socials i altres entorns digitals per deixar d’utilitzar perfils basats en el gènere binari en favor de models més flexibles i adequats a la realitat social actual, i que busca generar debat en diversos àmbits del nostre dia a dia. O bé, en la categoria Information, el projecte Copies: Degeneration and integration, de l’alumne del Grau en Disseny Daniel Verano i els tutors Oscar Tomico, Saúl Baeza i Lluís Sallés; una proposta creada en col·laboració amb Elisava Research i Adidas MakerLab que reflexiona en termes gràfics i conceptuals sobre les connotacions de la còpia i la clonació com a element de construcció de la nostra identitat digital.

I encara en relació amb la identitat i dins la categoria Information, el projecte Sistema reticular para la materialización de identidades multiculturales, de l’alumna del Grau en Disseny Hannah Adib i tutoritzat per Danae Esparza, agafa com a referència les catifes tradicionals de l’Orient Mitjà per generar una col·lecció de peces que utilitza un codi propi per reflectir les històries i vivències d’aquelles persones que han crescut entre diverses cultures.

Per últim, el Premi ei! al Millor Expedient Acadèmic ha estat per a Marta Tudurí-Quevedo, mentre que el Premi ei! del Públic, votat en línia, ha reconegut Dayna EVO, de l’Elisava Racing Team, format per diversos alumnes del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial i del Programa d’Estudis Simultanis, i que proposa una moto elèctrica de rescat i assistència en esdeveniments esportius amb connexió IoT i un servei mèdic polivalent que combina màxima seguretat, confort i respecte per la naturalesa.

Disseny circular i per millorar la qualitat de vida de les persones

Al marge dels Premis ei!, altres guardons han reconegut recentment diversos projectes d’alumnes d’Elisava. Un d’ells és el Premi Catalunya d’Ecodisseny, que ha recaigut en Des-Embolcall, de Julia Farriol, un sistema d’envasos reutilitzables que potencia el consum de proximitat i a granel, així com la reducció de materials d’embalatge. Un altre és jumpthegap®, el concurs internacional de disseny impulsat per Roca i que enguany ha premiat Ikigai, de l’alumna del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial Laia Millan: un mirall intel·ligent per ajudar persones amb indicis de demència mitjançant una rutina diària d’exercicis guiada per la tecnologia del reconeixement facial.

En l’àmbit internacional destaquen diversos projectes d’alumnes de màster. Entre els més recents, hi trobem ATHOS, dels alumnes del Màster en Disseny i Desenvolupament de Producte Emili Taixés, Pau Gual, Romina Milesi, Maria del Mar Amengual, Dídac Llopart i Carla Sophia Barrientos. La seva proposta, unes sabatilles d'escalada personalitzades per proporcionar més adaptabilitat i un millor rendiment a cada usuari, ha estat una de les premiades en el prestigiós concurs internacional de disseny de producte James Dyson Awards.

Altres exemples són Honest, dels alumnes del Màster en Disseny de Packaging Ana Marques, Angie Moreno i Martí Garcés: una nova gamma de cosmètics vegans amb processos responsables i sostenibles que ha estat reconegut en la categoria de Plata dels Pentawards; o els treballs fotogràfics Saudade, de Cynthia Lühr, i A inconsisência do ser, d'Antonia De Noronha, totes dues exalumnes del Màster en Fotografia i Disseny, els treballs de les quals han estat destacats als recents premis Blurring the Lines. Sens dubte, una nodrida collita de premis que constata el talent i el bon estat de forma d’una nova generació de dissenyadors i creatius formats a Elisava.

Comparteix: